Romania a intrat intr-un nou ciclu de crestere economica, dar "trebuie sa se grabeasca incet" pentru ca poate ajunge foarte usor la aceeasi experienta traumatizanta, de a fi obligata sa faca noi corectii, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
El a transmis investitorilor arabi, in cadrul Forumului Consiliului de Cooperare al Golfului - Romania, ca economia a trecut prin corectiile necesare, ale deficitului de cont curent si ale celui bugetar, si este stabilizata si pregatita pentru un nou ciclu de crestere sustenabila.

"Dorim o crestere pe termen mai indelungat si bazata pe factori care sa nu duca la accentuarea sau la revenirea dezechilibrelor din trecut, ci dimpotriva sa contribuie, chiar de la nivelul corectat astazi, la diminuarea lor. (...) De aceea noi am si insistat ca urmatorul ciclu de crestere economica - sau actualul, credem ca am intrat deja in el - sa fie bazat in principal pe stimularea productiei, sa aiba o buna componenta bazata pe export si sa se mentina acest decalaj pozitiv aratat in ultimii doi ani, prin care cresterea exporturilor s-a realizat in ritmuri mai mari decat avansul importurilor. Asta inseamna ca vom ramane cu un deficit extern sustenabil, finantabil, si inseamna iesirea din cercul vicios pe care il presupune o recesiune", a spus Isarescu, potrivit Mediafax.

Guvernatorul BNR a subliniat ca Romania se afla dupa doi ani de corectie economica dureroasa si ca exista date care arata ca aceasta corectie majora este sustenabila.

"Asa cum vedem noi de la banca nationala, exista o probabilitate mica ca dezechilibrele sa revina, binenteles si conditionat ca politiciile economice sa fie in continuare cele corecte. Deficitul extern, cel care ne-a atras cele mai mari vulerabilitati, s-a redus la aproximativ 4-5% din PIB. Speram sa ramanem in zona asta. Un deficit extern intre 4 si 6% este un deficit care poate fi finantat prin intrari de durata de capitaluri, nu prin miscari volatile de capitaluri, chiar prin investitii straine directe", a aratat guvernatorul bancii centrale.

El a mentionat ca datele arata ca potentialul de investitii straine directe este de circa 4-5% din PIB, sume care ar putea fi utilizate pentru finantarea deficitului extern, alaturi de fondurile comunitare absorbite.

"Marea intrebare care ii preocupa pe creditorii nostri si investitorii straini este daca atunci cand economia va creste, deficitul extern va ramane la 5-6% din PIB sau se va duce din nou spre 10%. Consolidarea unui asemenea deficit si deci a sustenabilitatii corectiei cred ca va da mare incredere investitorilor straini, creditorilor nostrii, dar si investitorilor romani. O asemenera varianta inseamna crestere economica durabila, sustenbila, un ciclu lung de crestere economica si nu un foc de paie", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a discutat si despre corectia din sectorul fiscal realizata si a discutat despre evolutia pozitiva a deficitului bugetar structural, de la circa 9,5% din PIB in 2008 la 6% anul trecut.

"In acest an urmeaza sa fie un deficit structural de 3,5% din PIB. Binenteles ca pe masura ce economia creste, cifrele se inverseaza", a explicat oficialul bancii centrale.

El a mentionat ca datele bancii centrale arata ca este posibil ca aspectul prociclic al politici fiscale sa se atenueze semnificativ in prima jumatate a acestui an si politica fiscala sa devina anticiclica.

"Va fi o mare realizare. Ar inseamna ca am iesit din cercul vicios", crede Isarescu.

Oficialul bancii centrale a adaugat ca romanii trebuie sa invete din aceasta recesiune mai lunga un lucru pe care il spuneau si stramosii latini: "De acum inainte sa ne grabim incet".

"Stim ca avem de recuperat decalaje, dar de multe ori daca apasam pe acceleratie prea tare si ne uitam numai la viteza cresterii economice, puteam ajunge usor la aceeasi experienta traumatizanta, si anume sa trebuiasca sa facem corectii in viitor", a declarat guvernatorul BNR.
Isarescu considera ca rolul BNR in situatia actuala este de a spune investitorilor in general, si celor straini in particular, ca fundamentele de dezvoltare ale economiei sunt stabile, sanatoase.

"Sa le dam aceasta incredere ca vor investi intr-un mediu economic stabil, predictibil si sa le spunem ca din unghiul de vedere al bancii centrale sunt multe si diverse oportunitati de investitii profitabile, solide, pe termen lung, in aceasta tara", a mai spus guvernatorul bancii centrale.

BNR estimeaza pentru acest an o crestere economica in jur de 1,5% si pentru 2012 un avans cuprins intre 4 si 5%.

"Daca se vor face investitiile din agricultura, daca absorbtia fondurilor europene va fi mai ridicata si daca se vor face investitii in infrastructura este posibil sa avem surpriza unei cresteri mai mari de 1,5%. (…) Exporturile merg bine si le vom incuraja in continuare. Cresterea mai rapida a exporturilor decat avansul importurilor va fi dovada ca aceasta tara isi restructureaza economia si ca va avea o crestere economica de durata, nu un foc de paie", a concluzionat Isarescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri