Inflatia anuala a urcat de la 6,99% in ianuarie la 7,6% in februarie, depasind media asteptarilor analistilor, dupa ce rata lunara s-a situat la 0,77% ca urmare a scumpirii alimentelor, in special a cartofilor, potrivit datelor INS.
Analistii economici se asteptau in medie la o crestere a preturilor de 0,5% in februarie si o rata anuala de 7,3%, informeaza Mediafax.

Rata anuala a inflatiei a depasit si intervalul de variatie, de 7,2-7,5%
, asteptat pana in vara acestui an de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu

In februarie, preturile marfurilor alimentare au crescut pe total cu 1,76%, avansul fiind sustinut de scumpirea legumelor cu 8%, si in special a cartofilor, cu peste 10% fata de ianuarie.

De altfel, si anul trecut cartofii au inregistrat cea mai mare scumpire, de 45%.

Painea, cu o pondere semnificativa in cosul de consum, a influentat semnificativ inflatia, dupa ce preturile au urcat cu 2,3% in luna februarie. O alta crestere importanta a avut loc la fructe proaspete, care s-au scumpit cu 4,1%.

Cresteri lunare de peste 2% au mai fost raportate la ulei comestibil, faina, lapte de vaca si zahar. Singurele produse care s-au ieftinit au fost ouale, care au putut fi achizitionate la preturi cu 2,2% mai reduse fata de ianuarie.

Preturile marfurilor nealimentare si serviciilor au inregistrat cresteri reduse fata de luna anterioara, de 0,27%, respectiv 0,03%.

Rata anuala a inflatiei s-a situat la sfarsitul anului trecut la 7,9% - 8%, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) va rata in 2011 tinta de inflatie stabilita, de 3%, plus/minus un punct procentual, pentru al cincilea an consecutiv, considera majoritatea analistilor economici.

Banca Nationala a Romaniei a majorat in februarie prognoza de inflatie pentru acest an de la 3,4% la 3,6%, si estimeaza pentru sfarsitul anului 2012 o rata anuala de 3,2%. Pentru 2011 si 2012, banca centrala a fixat tinta de inflatie la 3% plus/minus un punct procentual.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri