Analistii economici se asteptau in medie la o crestere a preturilor de 0,5% in februarie si o rata anuala de 7,3%, informeaza Mediafax.

Rata anuala a inflatiei a depasit si intervalul de variatie, de 7,2-7,5%
, asteptat pana in vara acestui an de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu

In februarie, preturile marfurilor alimentare au crescut pe total cu 1,76%, avansul fiind sustinut de scumpirea legumelor cu 8%, si in special a cartofilor, cu peste 10% fata de ianuarie.

De altfel, si anul trecut cartofii au inregistrat cea mai mare scumpire, de 45%.

Painea, cu o pondere semnificativa in cosul de consum, a influentat semnificativ inflatia, dupa ce preturile au urcat cu 2,3% in luna februarie. O alta crestere importanta a avut loc la fructe proaspete, care s-au scumpit cu 4,1%.

Cresteri lunare de peste 2% au mai fost raportate la ulei comestibil, faina, lapte de vaca si zahar. Singurele produse care s-au ieftinit au fost ouale, care au putut fi achizitionate la preturi cu 2,2% mai reduse fata de ianuarie.

Citeste si:

Preturile marfurilor nealimentare si serviciilor au inregistrat cresteri reduse fata de luna anterioara, de 0,27%, respectiv 0,03%.

Rata anuala a inflatiei s-a situat la sfarsitul anului trecut la 7,9% - 8%, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) va rata in 2011 tinta de inflatie stabilita, de 3%, plus/minus un punct procentual, pentru al cincilea an consecutiv, considera majoritatea analistilor economici.

Banca Nationala a Romaniei a majorat in februarie prognoza de inflatie pentru acest an de la 3,4% la 3,6%, si estimeaza pentru sfarsitul anului 2012 o rata anuala de 3,2%. Pentru 2011 si 2012, banca centrala a fixat tinta de inflatie la 3% plus/minus un punct procentual.