Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR)-1903 doreste coagularea rapida a miscarii patronale. Presedintele UGIR-1903, Ioan Cezar Coraci, ii solicita ministrului Muncii, Gheorghe Barbu, ca proiectul de modificare a Legii patronatelor sa aiba criterii foarte stricte de reprezentativitate.

Actuala formula a proiectului de modificare a legii patronatelor i-a dezamagit pe oficialii UGIR-1903, tocmai pentru ca nu sunt stabilite strict aceste criterii. Potrivit lui Coraci, in acest moment sunt noua confederatii patronale reprezentative la nivel national. UGIR-1903 a propus obligativitatea reinregistrarii la Tribunal a tuturor organizatiilor patronale (cu fiecare societate comerciala membra in parte), dupa modelul folosit la Legea partidelor politice.

Adio, patronate fantoma!

Totodata, cifra de afaceri a societatilor comerciale membre ar trebui sa reprezinte minimum 5% din PIB pentru federatii si minimum 25% din PIB pentru confederatii.

Coraci sustine insa ca daca vor fi aprobate propunerile de modificare a Legii patronatelor elaborate de UGIR-1903, vor ramane in activitate maxim trei confederatii. Sigur va ramane UGIR-1903. Mai sunt bine organizate, Confederatia Patronate din Industria Romaniei (COMPIROM) si Confederatia Patronala a Industriei, Serviciilor si Comertului din Romania (CPISC), a precizat Coraci. CPISC este coordonata de vicepremierul conservator George Copos.

Prim-vicepresedintele UGIR-1903, Marius Opran a declarat ca celelalte confederatii vor fi nevoite sa se uneasca cate doua-trei pentru a face fata criteriilor noii legi.

Acum exista o confederatie asa-zis reprezentativa national, care nu are nici o federatie, nici un patronat, are doar 54 de SRL-uri, a precizat Opran.

El a mentionat ca sindicatele au aprobat propunerile UGIR-1903, pentru ca doresc patronate puternice, insa au intampinat o rezistenta puternica din partea confederatiilor patronale care nu au reprezentativitate nationala, dar tin cu dintii de locurile lor in diverse consilii de administratie. Opran, apreciaza ca se minte cu scopuri precise in legatura cu numarul de companii membre si cifra de afaceri a patronatelor.

UNPR critica noua lege

Prin promovarea unei noi variante a legii patronatelor prin care se ignora normele si regulamentele Uniunii Europene cu privire la libera concurenta si dreptul la asociere, ministrul de resort doreste sa faca din miscarea patronala o simpla unealta in mana Guvernului, obedienta si inactiva din punct de vedere economic, a declarat presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR), Marian Petre Milut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri