Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR)-1903 doreste coagularea rapida a miscarii patronale. Presedintele UGIR-1903, Ioan Cezar Coraci, ii solicita ministrului Muncii, Gheorghe Barbu, ca proiectul de modificare a Legii patronatelor sa aiba criterii foarte stricte de reprezentativitate.

Actuala formula a proiectului de modificare a legii patronatelor i-a dezamagit pe oficialii UGIR-1903, tocmai pentru ca nu sunt stabilite strict aceste criterii. Potrivit lui Coraci, in acest moment sunt noua confederatii patronale reprezentative la nivel national. UGIR-1903 a propus obligativitatea reinregistrarii la Tribunal a tuturor organizatiilor patronale (cu fiecare societate comerciala membra in parte), dupa modelul folosit la Legea partidelor politice.

Adio, patronate fantoma!

Totodata, cifra de afaceri a societatilor comerciale membre ar trebui sa reprezinte minimum 5% din PIB pentru federatii si minimum 25% din PIB pentru confederatii.

Coraci sustine insa ca daca vor fi aprobate propunerile de modificare a Legii patronatelor elaborate de UGIR-1903, vor ramane in activitate maxim trei confederatii. „Sigur va ramane UGIR-1903. Mai sunt bine organizate, Confederatia Patronate din Industria Romaniei (COMPIROM) si Confederatia Patronala a Industriei, Serviciilor si Comertului din Romania (CPISC)“, a precizat Coraci. CPISC este coordonata de vicepremierul conservator George Copos.

Prim-vicepresedintele UGIR-1903, Marius Opran a declarat ca celelalte confederatii vor fi nevoite sa se uneasca „cate doua-trei“ pentru a face fata criteriilor noii legi.

„Acum exista o confederatie „asa-zis reprezentativa national“, care nu are nici o federatie, nici un patronat, are doar 54 de SRL-uri“, a precizat Opran.

El a mentionat ca sindicatele au aprobat propunerile UGIR-1903, „pentru ca doresc patronate puternice“, insa au intampinat o rezistenta puternica din partea confederatiilor patronale care nu au reprezentativitate nationala, dar „tin cu dintii de locurile lor in diverse consilii de administratie“. Opran, apreciaza ca „se minte cu scopuri precise“ in legatura cu numarul de companii membre si cifra de afaceri a patronatelor.

UNPR critica noua lege

„Prin promovarea unei noi variante a legii patronatelor prin care se ignora normele si regulamentele Uniunii Europene cu privire la libera concurenta si dreptul la asociere, ministrul de resort doreste sa faca din miscarea patronala o simpla unealta in mana Guvernului, obedienta si inactiva din punct de vedere economic“, a declarat presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR), Marian Petre Milut.