Scutirile de taxe acordate de stat angajatorilor prin procedura somajului tehnic vor fi prelungite si pentru acest an doar daca se va ajunge la concluzia ca o astfel de masura se impune si ca facilitatile nu sunt utilizate in alte scopuri, a declarat premierul Emil Boc, citat de Mediafax.
"Vom prelungi somajul tehnic doar daca se impune, pentru ca rezervele bugetare nu sunt nelimitate. Analizam sa vedem daca masura se impune si in 2011 sau daca nu este utilizata cumva, din nefericire, in alte scopuri decat a fost creata", a spus Boc, prezent la o dezbatere privind modificarile Codului Muncii.

In primavara anului trecut, Guvernul a decis sa prelungeasca, pentru perioada februarie-31 decembrie 2010, facilitatile acordate angajatorilor conform OU 28/2009 privind la somajul tehnic.

Facilitatile constau in scutirea angajatorilor aflati in situatia de reducere sau intrerupere temporara, totala sau partiala, a activitatii, de la plata contributiilor de asigurari sociale, pentru maximum 90 zile.

De aceleasi scutiri beneficiaza si salariatii acestor angajatori care au contractul de munca suspendat.

De asemenea, pe aceeasi perioada de 90 de zile, salariatii primesc o indemnizatie neimpozabila, in valoare de 75% din salariul de baza, perioada care constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei.

Efortul financiar din bugetul general consolidat a fost estimat pentru anul trecut la 439,2 milioane lei (din care un minus de 73,8 milioane lei la venituri obtinute din impozitul pe venit si un minus de 365,4 milioane lei la contributii de asigurari), pentru aproximativ 200.000 angajati trimisi in somaj tehnic.

In urma cu o luna, premierul a afirmat ca Guvernul va evalua in urmatoarea perioada daca facilitatile acordate angajatorilor si salariatilor prin procedura somajului tehnic trebuie prelungite sau nu si pentru acest an.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri