Dupa ce s-au vazut stapni peste Faur SA, noii proprietari s-au gndit ca un ban n plus nu strica, asa ca au purces fara nici o remuscare la introducerea n patrimoniul societatii a doua camine de nefamilisti. Asta desi exista o hotarre a Consiliului de Administratie al societatii, prin care locuintele urmau sa fie vndute catre locatari. Miscarea fratilor Cristescu s-a dovedit una inspirata, n conditiile n care, n prezent, cele doua blocuri le pot aduce n conturi aproape un milion de euro.
Caminele de nefamilisti sunt situate pe Bulevardul Basarabia, lnga Stadionul National, la cteva minute de mers cu masina de piata Alba Iulia.

La doua luni dupa semnarea contractului de privatizare, pe 20 februarie 2004, Consiliul de Administratie al Faur SA stabilea, prin decizia nr. 201, vnzarea garsonierelor confort III catre chiriasi. Potrivit unor surse care au participat la sedinta respectiva, un membru al CA a afirmat ca nu o sa moara fratii Cristescu pentru niste apartamente. Pe 15 iunie 2004, Mircea Ursache, nlocuitorul lui Ovidiu Musetescu (cel care semnase contractul de privatizare al FAUR SA) la conducerea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, a aprobat si el vnzarea cu plata integrala, camera cu camera, a caminelor de nefamilisti nr. 1 si 2 din Bucuresti, Bulevardul Basarabia nr. 47, sector 2, catre chiriasii acestora. Cum-necum, cele doua camine se afla acum n patrimoniul societatii Faur SA, a carei conducere a trecut la fapte.

400 de euro/mp

Contractele de nchiriere ale celor aproape 500 de locatari au expirat n iunie 2005, iar actuala conducere a societatii a decis sa nu le mai prelungeasca. Asa ca locuintele au fost scoase la vnzare, locatarii avnd drept de preemptiune asupra garsonierelor pe o pe-rioada de 30 de zile. Toate bune pna acum, numai ca Faur SA a angajat ntre timp o societate de evaluare, pentru a stabili valoarea de piata a locuintelor. Aici apare surpriza pentru locatari: pretul de vnzare este de 7.000-8.000 de euro pentru fiecare dintre cele pes-te 100 de camere.
Costul pare mic avand in vedere ce se ntmpla pe piata imobiliara din Bucuresti, dar trebuie mentionat ca suprafata unei camere este de circa 20 de metri patrati, iar grupurile sanitare sunt comune.

n plus, blocurile sunt construite prin 1968. Surse din uzina sustin ca nici la acea vreme autoritatile comuniste nu au dat bani pentru constructia blocurilor, care au fost pna la urma finalizate cu fondurile sindicalistilor din fosta intreprindere 23 August. Daca nmultim numarul de camere cu pretul pe garsoniera, rezulta o frumoasa afacere imobiliara: cumperi de la stat 65 de hectare de teren, cladiri, hale industriale, doua camine, un bloc-turn si un complex sportiv cu 3,5 milioane euro si scoti - doar din locuintele nefamilistilor - un milion de euro.

Caministii ofera maximum 250 de euro

Locatarii celor doua camine nu se arata nsa dispusi sa achite mai mult de 10 milioane de lei pe locuinta. Deocamdata, prin neplata utilitatilor, n contul Faur SA s-au acumulat datorii de 3,5 miliarde lei vechi, fara sa mai socotim chiria, care nu este nici ea platita. Sunt si oameni amarti acolo, dar cu ce suntem noi de vina? De ce sa plateasca Faur?, se ntreaba directorul general executiv al societatii, Aurel Blu. De mentionat ca, din peste 400 de locatari, doar 19 mai lucreaza n prezent la Faur.

Vom fi chiar mai putin decat am fost!

Mandria economiei comuniste, intreprinderea 23 August, a fost cumparata, cu doua zile inaintea Craciunului din 2003, de un grup de firme controlat de fratii Cristescu, care a fost, de altfel, singurul ofertant la licitatia lansata de APAPS. La decizia de privatizare nu au contat nici faptul ca in perioada interbelica uzinele Malaxa erau cotate drept unul dintre concernele industriale de prima marime din Europa si nici ca in 1989 aici lucrau 21.000 de oameni, asa ca pretul de vanzare a fost stabilit rapid, in mai putin de o luna, la 3,5 milioane euro. Dupa privatizare, noua conducere a vandut masiv utilajele de mare capacitate, unele unicat in Romania, dar si fierul vechi din stocurile uzinei. Doar in contul a zece dintre utilajele vandute noii proprietari au incasat aproape intreaga suma platita pentru Faur SA.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri