Vicepresedintele PSD Robert Negoita sustine, pe blogul sau, ca Sorin Blejnar "face un abuz fara precedent" trecand la executarea sa silita, intrucat are un proces pe rol cu ANAF si trebuie asteptata decizia definitiva a instantei.
"Sincer va spun, am ezitat un pic inainte de a pune aceste randuri pe... blog. Traind cu impresia ca Romania este un stat de drept, speram pana in aceasta dimineata ca fiecare roman are dreptul la justitie. Se pare ca nu este asa, iar intr-un stat in care mi se rapeste si acest drept, nu vad ce rost ar mai avea ca eu sa ma abtin de la comentarii pana cand justitia se va pronunta", scrie Negoita, potrivit Mediafax.

El precizeaza ca l-a vazut pe Sorin Blejnar in emisiunea de la Pro TV si a ramas surprins de faptul ca, "in loc sa explice cum de a ajuns in postura de cea mai controversata persoana din Romania, seful ANAF din Romania raporta realizari demne de vremurile cincinalului realizat in patru ani si jumatate".

"Incredibil a fost faptul ca, in loc ca institutia pe care o conduce sa ma anunte personal in ceea ce priveste demersurile intreprinse in raport cu persoana mea, s-a ales in schimb anuntul televizat, un alt abuz din lunga serie ANAF. Astfel, am aflat si eu, uitandu-ma la televizor, ca printre «realizarile» acestui domn controversat, ca sa nu-l numesc altfel, ma numar si eu. Chiar daca nu a avut curajul sa-mi rosteasca numele in direct la televizor, domnul Blejnar a avut grija sa confirme ulterior, cum altfel decat pe surse, ca persoana careia ii vor fi executate silit bunurile sunt eu. Ma simt nevoit sa va spun si ceea ce domnul Blejnar nu a avut curajul, buna-credinta sau moralitatea sa va spuna", adauga vicepresedintele PSD.

El sustine ca seful ANAF nu a spus ca tot ceea ce a anuntat "cu surle si trambite" ca fiind o victorie a institutiei pe care o conduce este, de fapt, "un abuz, o incalcare a legii, cu un profund substrat politic".

"De ce spun acest lucru: pentru ca, zilele trecute, in lupta mea cu ANAF-ul, am castigat un proces, in urma caruia instanta a emis o hotarare prin care obliga ANAF-ul sa-mi raspunda la contestatia pe care eu am facut-o in urma cu un an si jumatate. Deci, dupa un an si jumatate de cand eu am contestat actiunea ANAF, instanta ii obliga acum sa-mi raspunda la aceasta contestatie. Ce fac ei? Inainte de a da curs solicitarii instantei din Romania, se grabesc sa-mi vanda toate bunurile. Ceea ce statueaza ANAF-ul deasupra statului de drept. Ceea ce trebuie sa stie toata lumea si trebuie sa stie si ANAF-ul este faptul ca in acest moment exista un proces pe rol intre mine si aceasta institutie. Astfel ca Sorin Blejnar face un abuz fara precedent trecand la executarea mea silita inainte de a exista un verdict definitiv si irevocabil in aceasta speta", arata Negoita.

Robert Negoita intreaba ce va face ANAF in ipoteza in care, la finalul procesului, el va avea castig de cauza. "Ce va face atunci ANAF-ul? Cum vor reusi ei sa ma despagubeasca pe mine dupa ce mi-au valorificat bunurile la maxima urgenta, nemaiasteptand solutia instantei?", adauga deputatul PSD.

Social-democratul adauga ca, in perspectiva acestui deznodamant in care el crede cu toata convingerea, ii asigura pe toti cei care si-au pus semnatura pentru "a gira acest abuz" ca se va indrepta impotriva lor pentru a-si recupera toate prejudiciile provocate de "slugarnicia lor politica".

"As face apel la o logica de bun-simt pe care si domnul Blejnar ar trebui sa o inteleaga: cateva televiziuni din Romania spun ca el este Regina. Domnul Blejnar le da in judecata, procesul incepe si se judeca. Totusi, pana la pronuntarea sentintei, domnul Blejnar este incarcerat la solicitarea televiziunilor care sunt mai presus de lege, asemenea ANAF-ului. La final, instanta decide ca domnul Blejnar nu este Regina si il elibereaza. Cine ii mai da inapoi domnului Blejnar zilele in care a fost incarcerat? Nu suna prost? Sau in cazul asta domnul Blejnar va invoca statul de drept, nevoia existentei unei hotarari definitive si irevocabile inainte de a se trece la luarea oricarei masuri. Sa inteleg ca in Romania de astazi toti suntem egali, dar unii sunt mai egali decat altii...", mai scrie Robert Negoita.

ANAF a incasat pana in prezent 20 milioane de euro din sumele reprezentand TVA neplatit in urma tranzactiilor imobiliare efectuate de persoane fizice si va incepe in zilele urmatoare valorificarea bunurilor imobiliare ale omului de afaceri Robert Negoita pentru recuperarea prejudiciului.

"Am avut anul trecut si am dezvoltat o verificare, spectaculoasa zic eu, pe segmentul TVA la acele persoane fizice care in ultimii ani, in 2006-2008, au derulat tranzactii (imobiliare - n.r.) in nume...Va pot spune ca acolo am stabilit aproximativ 150 milioane de euro. Din aceste 150 milioane de euro am incasat 20 de milioane de euro", a afirmat presedintele ANAF, Sorin Blejnar, la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV.

El a aratat ca diferenta de 130 de milioane de euro face obiectul contestarilor si al actiunilor in instanta.

Blejnar a precizat ca la momentul controlului a impus sechestre sau masuri asiguratorii aproape in totalitate, pentru a bloca posibilitatea instrainarii patrimoniului catre alte persoane.

Seful Fiscului a amintit ca un mare dezvoltator a incercat chiar in timpul controlului sa instraineze bunurile imobiliare.

"Am avut o lupta, asa, cu ghilimele de rigoare, prin directia juridica, vreo jumatate de an pana am reusit sa-i anulam acea hotarare…avea o hotarare a unei societati prin care a aportat toate bunurile in persoana fizica la o societate comerciala. Am reusit s-o anulam, am castigat in instanta si in zilele urmatoare, va pot spune, asa ca premiera, vom trece la valorificarea bunurilor", a spus presedintele ANAF.

El nu a dorit sa spuna cine este persoana vizata, aratand ca exista in codul de procedura fiscala un articol care se refera la secretul fiscal si nu-i permite sa dezvaluie nume.

Surse oficiale au declarat ulterior pentru Mediafax ca persoana ale carui bunuri imobliare vor fi valorificate este omul de afaceri Robert Negoita.

ANAF a inceput pe 24 septembrie un control privind tranzactiile din sectorul imobiliar realizate de Robert Negoita in perioada 2006-2008, pentru a verifica daca trebuie platita TVA la aceste operatiuni.

In urma verificarilor, ANAF a considerat ca Negoita datoreaza bugetului de stat suma de 120 milioane de lei (aproximativ 28 milioane de euro), reprezentand TVA aferenta tranzactiilor imobiliare derulate in perioada 2006-2008 si penalitati.

Surse din ANAF au declarat atunci pentru Mediafax ca omul de afaceri a instrainat in timpul controlului apartamente, terenuri si loturi de parcare in valoare de 66,6 milioane de lei catre fratele si tatal sau, astfel ca Fiscul nu a putut dispune masuri asiguratorii si pentru aceste bunuri.

Persoanele fizice care efectueaza tranzactii imobiliare in scop personal sunt scutite de plata TVA, iar aceasta facilitate a fost utilizata de numerosi dezvoltatori care au inregistrat tranzactiile in nume personal si nu prin intermediul unor firme. Fiscul considera insa ca dovedirea unor acte de comert derulate de o persoana fizica implica automat ca acesta este platitor de TVA si nu se aplica scutirea de taxa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri