Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei va creste cu 2% in acest an si cu 4% in 2012, potrivit raportului WIIW. In 2013, ritmul de crestere economica ar urma sa se tempereze la 3%. La sfarsitul anului trecut, analistii WIIW estimau un avans de 1% in 2011, respectiv de 2,5% pentru anul urmator.

"O revenire la boom-ul din anii anteriori crizei este imposibila din cauza finantarii externe dificile; totusi un mini-boom poate fi asteptat in anul electoral 2012. Cel mai probabil, acesta va fi urmat de un nou val de stabilizare fiscala si decelerare a cresterii. Factori care determina acest ciclu economic sunt deja vizibili in actualele planuri ale Guvernului, dar cresterea economica propriu-zisa va depinde de politica economica si de raspunsul pietelor de capital", considera Gábor Hunya, senior economist la WIIW.

Contractia economica din ultimii doi ani a Romaniei a fost printre cele mai prelungite si mai adanci din Europa. Masurile de austeritate introduse la mijllocul anului 2010 au cauzat o scadere suplimentara a cererii interne si au avut un impact negativ de peste 1% din PIB pentru intreg anul.

Reducerea salariilor in sectorul public si majorarea TVA au determinat si o scadere a consumului. Siguranta financiara oferita de acordul cu Fondul Monetar International (FMI) a permis amanarea ajustarilor structurale, se arata in raport, iar ajustarea fiscala de anul trecut a fost extrem de dura si nu a fost pregatita bine.

Pe ansamblu, increderea in stabilitatea fiscala a Romaniei a crescut in ultimele luni, noteaza Hunya. Programul Romaniei cu FMI a fost considerat un succes, iar planul fiscal pentru 2011-2012 este vazut ca sustenabil.

Exista, insa, multa incertitudine privind traiectoria economica in viitor. Niciunul din cele trei guverne ale ultimilor doi ani nu a putut oferi un program fiscal credibil, care sa poata fi realmente implementat.

Citeste si:

Acordul preventiv avut in vedere cu Fondul ar putea oferi o anumita siguranta, dar va impune mai putine limitari asupra politicii fiscale decat actualul acord stand-by.

Prognoza pentru acest an, mai optimista decat a majoritatii analistilor, este sustinuta de revenirea economiei de la un nivel foarte scazut, se arata in raport. Atat consumul, cat si investitiile incep sa-si revina. Pentru anii urmatori, WIIW se asteapta la un ciclu electoral.

Aceste asteptari sunt sustinute de experientele anterioare, din anii electorali 2004 si 2008, cand cresterea consumului a fost mai mare fata de anii precedenti si cei urmatori. Situatia se va repeta, dar in de data aceasta conditiile permit doar o amploare mai redusa.

"Ne asteptam ca Guvernul sa nu respecte austeritatea fiscala si salariala odata cu apropierea alegerilor parlamentare din ultima parte a anului viitor. Rezultatul poate fi o crestere de 4% a PIB in acest an electoral", arata Hunya.

Aceasta evolutie va fi urmata inevitabil de corectii in 2013, rezultand intr-un avans mai mic al PIB. In plus, pe termen mediu, specialistii WIIW nu considera ca exista potential pentru imbunatatiri extraordinare ale productivitatii si competitivitatii. Orice avans mai mare de 3% al cererii de consum va determina o inrautatire a deficitului de cont curent, care, la randul sau, va afecta negativ PIB-ul si finantarea.