Romania ar putea inregistra un "mini-boom" economic in anul 2012, un an electoral in care Guvernul ar putea renunta la austeritatea fiscala si salariala, potrivit Institutului de la Viena pentru Studii Economice Internationale. Acest scenariu este, insa, putin probabil in viziunea economistilor romani consultati de wall-street.ro, care avertizeaza ca economia trebuie sa se dezvolte organic si nu printr-un puseu electoral.
Economia Romaniei va creste cu 2% in acest an si cu 4% in 2012, an in care se va inregistra un "mini-boom" economic, pe fondul alegerilor, arata un raport al Institutului de la Viena pentru Studii Economice Internationale (WIIW).

"O revenire la boom-ul din anii anteriori crizei este imposibila din cauza finantarii externe dificile. Totusi un mini-boom poate fi asteptat in anul electoral 2012. Cel mai probabil, acesta va fi urmat de un nou val de stabilizare fiscala si decelerare a cresterii. Factorii care determina acest ciclu economic sunt deja vizibili in actualele planuri ale Guvernului, dar cresterea economica propriu-zisa va depinde de politica economica si de raspunsul pietelor de capital", explica Gábor Hunya, senior economist la WIIW.

Scenariul ce prevede un "mini-boom" economic in 2012 este, insa, putin probabil in viziunea economistilor de pe plan local.

"Este putin probabil sa se intample asa. Mizez pe faptul ca se constientizeaza daja ca anul electoral nu trebuie sa aduca asa ceva si ca economia trebuie sa se dezvolte organic", a declarat Florian Libocor (foto sus), economistul sef al BRD - Groupe Societe Generale. In opinia sa, consecintele unui "mini-boom" economic s-ar traduce in "fortarea unor echilibre destul de fragile si realizarea unei cresteri neorganice".

De asemenea, Mihai Ghyka, directorul general al Bergenbier, a declarat recent ca se asteapta sa intram foarte curand intr-o perioada electorala in care alegerile locale sunt vitale pentru partide. "Vor fi bani, vor fi lucrari care se vor face incepand din primavara pana la alegerile din iunie 2012 – se va face un pod, se va face un drum, se va trage apa. In fiecare zece comune, vor fi una, doua sau trei in care vor fi investitii", a declarat Ghyka.

Specialistii Institutului de la Viena se asteapta ca Guvernul sa nu respecte austeritatea fiscala si salariala impusa in 2010 odata cu apropierea alegerilor parlamentare din ultima parte a anului 2012. Masurile de austeritate introduse la mijllocul anului 2010 (majorarea TVA de la 19% la 24% si reducerea salariilor bugetarilor cu 25%) au determinat o scadere si mai accentuata a consumului.

"Mini-boom-ul economic prognozat a se materializa in 2012 este semnificativ sub nivelul cresterii potentiale anterioare crizei si marginal peste cel estimat a fi ritmul de crestere neinflationara a Romaniei dupa criza. Teoretic stimulul dintr-un an electoral are rolul de a creste cererea agregata, dar consider ca 2012 va fi sub semnul inertiei pesimismului in consum", afirma analistul economic Lucian Isar (foto stanga).

Isar considera ca viziunea perpetuata de crestere lenta este confirmata si de recentele propuneri, inoportune din punct de vedere al dezvoltarii economiei si ciclului economic, de a introduce o limitare prin Constitutie la 3% a deficitului bugetar.

"O crestere economica de 4% in 2012 ar fi un accident fericit. Asa cum sugereaza si raportul Institutului de la Viena, chiar daca se materializeaza o astfel de crestere, avansul nu se va mentine si in 2013", subliniaza Isar.

El considera ca daca avansul punctual din 2012 va fi rezultatul unui puseu electoral, atunci singura realizare a autoritatilor va fi sa iroseasca resurse de o maniera neconstructiva si sa intarzie repozitionarea si implementarea de masuri active de crestere economica sustenabila.

Raportul de la Viena mai arata ca siguranta financiara oferita Romaniei de acordul cu FMI a permis amanarea ajustarilor structurale, dar ajustarea fiscala de anul trecut a fost extrem de dura si nu a fost pregatita bine. Acordul preventiv avut in vedere cu FMI pentru urmatoarea perioada ar putea oferi o anumita siguranta, dar va impune mai putine limitari asupra politicii fiscale decat actualul acord stand-by.

"Suntem legati de anumite angajamente in fata FMI si sper ca viitorul acord, de tip preventiv, sa contina anumite conditionalitati pentru ca promisiunile electorale sunt periculoase. Avem alegeri mult prea frecvent", este de parere consultantul financiar Bogdan Baltazar, fost presedinte al BRD.

Economistul sef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc, este de parere ca in 2012 vom inregistra o crestere economica desteul de puternica, dar nu o caracterizeaza in nici un caz ca pe un "mini-boom". Prognoza ING de crestere pentru 2012 este de 3,5% din PIB, tocmai pe fondul cresterii cheltuielilor guvernamentale.

"E putin probabil ca alegerile sa determine cheltuieli foarte mari fiindca, fata de alti ani electorali, acum avem un acord cu FMI si UE si ne-am angajat sa atingem anumite tinte. O deviere de la respectivele tinte e probabila, insa un derapaj masiv e putin probabil", sustine Nicolaie Chidesciuc (foto dreapta).

El a explicat ca guvernele din orice tara au tendinta sa cheltuie mai mult in preajma alegerilor, iar acest tip de comportament poate fi prevenit, intr-o anumita masura, prin instituirea unor reguli privind executia bugetara in general si, in particular, cheltuielile bugetare ori printr-un control mult mai strict al cheltuielilor.

Pe de alta parte, economistul Daniel Daianu este de parere ca avansul economic de 4% estimat pentru 2012 nu trebuie sa fie considerat ca un "mini-boom", ci ca un "bounce-back", dar avertizeaza ca autoritatile trebuie sa faca investitii, in caz contrar economia nu va mai avea forta sa creasca mai tarziu.

Contractia economiei romanesti a fost de 1,3% din PIB anul trecut, potrivit ultimelor date prezentate de Institutul National de Statistica. Guvernul si FMI estimeaza pentru 2011 o crestere economica de 1,5% din PIB.

Cum comentati? Credeti ca vom avea o crestere economica in anul electoral 2012? Credeti ca va fi o crestere economica sanatoasa?


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri