Costurile totale cu forta de munca includ cheltuielile legate de salarii si pe cele nonsalariale, dar nu cuprind stimulentele sau cheltuieli precum cele referitoare la recrutare, pregatire, calificare sau echipament.

Costurile salariale pentru o ora de munca din Romania au crescut in al patrulea trimestru al anului trecut cu 5,4%, ritm in care au avansat si costurile nesalariale, scrie Mediafax.

In industrie, cheltuielile totale au urcat cu 6,9%, in timp ce costurile salariale si cele nonsalariale au avansat cu 6,9%, respectiv 6,7%. In constructii si sectorul serviciilor, toti indicatorii au crescut cu 0,6%, respectiv 5,2%.

In Bulgaria, costurile totale cu forta de munca au urcat cu 7,6%. Cheltuielile salariale au crescut cu 9,1%, iar cele nonsalariale au avansat cu 0,6%.

In UE, costurile salariale s-au majorat cu 2,1%, iar cele nesalariale au urcat cu 1,5%.

Citeste si:

Dintre cele 25 de state comunitare pentru care Eurostat a prezentat date doar Grecia (6,5%), Ungaria (2,3%) si Irlanda (1,2%) au inregistrat scaderi ale costurilor totale cu forta de munca. Indicatorul a crescut, in schimb, in 22 de tari.

Eurostat defineste prin cheltuieli salariale remuneratiile directe, bonusurile si alocatiile platite in numerar sau in natura de angajator unui angajat in schimbul muncii prestate, plati pentru concedii si catre schemele de economii ale angajatilor si plati in natura precum alimente, combustibil, masina companiei si altele.

Costurile nesalariale includ contributiile sociale platite de angajatori, taxe de angajare considerate costuri cu forta de munca, excluzand subventiile care au ca scop acoperirea integrala sau partiala a costurilor cu remuneratia directa a angajatului.

Eurostat noteaza ca toate datele referitoare la costurile cu forta de munca din Romania si Bulgaria sunt provizorii si ajustate in functie de numarul zilelor lucratoare.