Dezbaterea motiunii de cenzura depusa de opozitie urmare a asumarii raspunderii Guvernului pe Codul Muncii a inceput, miercuri, la ora transmiterii acestei stiri, in Parlament.
La sedinta plenului reunit al Senatului si Camerei Deputatilor si-au anuntat prezenta 256 din 470 parlamentari. De asemenea, sunt prezenti premierul Emil Boc si membrii Cabinetului.

Sedinta este condusa de catre presedintele Camerei, Roberta Anastase.
Inainte de a incepe sedinta, Emil Boc a urcat la prezidiu si s-a salutat cu Roberta Anastase si cu Mircea Geoana, pe care l-a batut usor pe mana.

Guvernul si-a asumat, in 8 martie, raspunderea pe Codul Muncii, iar parlamentarii PSD, PNL si PC au depus motiunea de cenzura intitulata "Codul Boc - salarii mici, somaj mare, firme falimentate", semnata de 210 parlamentari USL, care a fost citita saptamana trecuta in plenul reunit, scrie Mediafax.

In textul depus de opozitie se arata ca aceasta motiune de cenzura se doreste a fi o forma de sanctionare care vizeaza atat modificarile aduse legii Codului Muncii pe care Guvernul si-a angajat raspunderea, cat si la adresa acestei proceduri si a reprezentantilor actualei puteri, "care abuzeaza in continuare de angajarea raspunderii pentru a-si impune punctul de vedere, pentru a impune legi nedemocratice si contrare intereselor cetatenilor romani".

"Oare ce mesaj transmite puterea politica din Romania, in frunte cu presedintele Basescu, cetatenilor romani, tarilor Uniunii Europene, cancelariilor de peste Ocean, celor de la FMI de la care inca cere bani pentru clientela politica, cand proclama ca Boc trebuie schimbat, pentru ca, a doua zi, aceeasi putere executiva sa pretinda, prin gura si semnatura omului hulit, ca poate promova prin angajarea raspunderii un proiect bun pentru tara si pentru romani. Doar un mesaj neserios, doar semnale de neincredere si de galceava politica", mai sustin ei.

Parlamentarii USL mai spun ca angajarea raspunderii Guvernului pe Codul Muncii nu este specifica unui regim democratic, pentru ca "procedura este fortata, ocoleste dezbaterea parlamentara si argumentele societatii civile, nu serveste nici interesele celor carora se adreseaza, pentru ca textul propus nu este in masura a flexibiliza raporturile de munca, mai ales intr-o perioada de criza".

Potrivit Constitutiei, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Astfel, pentru ca motiunea de cenzura sa fie adoptata, ar fi necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari.

Potrivit Regulamentului sedintelor comune ale Camerelor Parlamentului, dupa prezentarea motiunii de cenzura de catre deputatul sau senatorul desemnat de initiatorii acesteia, presedintele care conduce sedinta comuna da cuvantul prim-ministrului sau, in cazul imposibilitatii participarii acestuia, membrului Guvernului care il reprezinta, pentru prezentarea pozitiei Cabinetului. In continuare, presedintele da cuvantul deputatilor si senatorilor, in ordinea inscrierii lor la cuvant. Dupa incheierea dezbaterilor se procedeaza la votarea motiunii de cenzura. Votul va fi secret cu bile.

La Senat, grupul PSD are 44 de parlamentari, inclusiv Catalin Voicu, deci social-democratii pot conta pe 43 de voturi, daca nu vor fi absente. Senatorul Ion Toma, care a demisionat vineri din PSD, a declarat pentru "Gandul" ca nu se va alatura altui partid si a precizat ca va vota motiunea de cenzura depusa de USL, deoarece este in beneficiul romanilor. Grupul PNL de la Senat are 24 de reprezentanti. La Camera, grupul PSD are 91 de membri, iar PNL are 58 de deputati. In total, grupurile PSD si PNL au 216 parlamentari, insa deputatul liberal Ciprian Dobre nu va participa la sedinta, din motive medicale, astfel ca opozitia se poate baza pe voturile a 215 parlamentari.

Potrivit Constitutiei, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata.

PDL si UDMR au anuntat ca au decis ca parlamentarii lor sa nu-si exprime votul la motiunea de cenzura. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat, marti, pentru "Gandul" ca nu este de acord cu decizia luata de formatiunile aflate la guvernare de a nu-si exprima dreptul la vot, iar el va vota impotriva motiunii de cenzura.

Liderii PSD, PNL si PC au anuntat ca parlamentarii opozitiei vor fi prezenti cu totii si vor vota motiunea de cenzura.

Presedintele a declarat, luni seara, la TVR 1, ca alianta la guvernare trateaza motiunea de cenzura pe Codul Muncii cu "oarecare usurinta", mentionand ca a chemat PDL la "atentie si responsabilitate" si ca spera sa nu existe parlamentari PDL care sa voteze motiunea "de dragul populismului". El a mai spus ca daca motiunea nu va trece, atunci, Romania are premier.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri