Constituirea comitetului a fost decisa pe baza unui memorandum prezentat in sedinta de miercuri a Guvernului, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.

"Comitetul va fi format din experti romani si straini, neplatiti pentru activitatea lor, care vor furniza, la cerere, expertiza pentru planificarea strategica a politicilor publice. Noua structura este formata la recomandarea Bancii Mondiale", au aratat sursele.

La inceputul lunii ianuarie, dupa o intalnire a premierului Emil Boc cu Philippe Le Hourerou, vicepresedinte al Bancii Mondiale pentru regiunea Europa si Asia Centrala, ca reprezentantii Guvernului si cei ai Bancii Mondiale au convenit sa inceapa aplicarea planului de actiuni elaborat in urma recomandarilor institutiei financiare si care urmareste, in principal, simplificarea mediului de afaceri si reducerea birocratiei.

Planul va fi derulat de un grup de lucru, ai carui membri vor avea asistenta tehnica a Bancii Mondiale, inclusiv cu experti straini. Grupul de lucru va monitoriza si viitoarele proiecte de investitii finantate de Banca Mondiala in Romania, au declarat atunci surse guvernamentale.
In raportul inaintat anul trecut Guvernului, Banca Mondiala a atentionat ca bugetul Romaniei este lipsit de credibilitate, fapt care afecteaza disciplina fiscala, iar dezechilibrele fiscale si bugetare au crescut.

In urma acestui raport a fost redactat un plan de actiuni. Documentul releva printre altele ca va fi infiintata o sectie pentru controlul cartelurilor care afecteaza concurenta pe piata, vor fi suplimentate ajutoarele de stat pentru investitii care genereaza afaceri in activitati adiacente si se va analiza varianta introducerii managementului privat in companiile din transport monitorizate cu FMI.

Consiliul Concurentei se va implica in procedurile de achizitie/licitatie, pentru respectarea regulilor de concurenta, si va fi infiintata o "unitate de advocacy" (asistenta-n.r.) care sa emita cel putin 20 de recomandari pentru descurajarea practicilor anticoncurentiale pana in anul 2012.
Va fi insa infiintata si o "unitate dedicata pentru carteluri", care sa initieze cel putin 20 de inspectii inopinate anual pentru a verifica posibile probleme de concurenta pe piata.

Citeste si:

Inspectorii din cadrul Consiliului Concurentei vor fi remunerati la nivelul magistratilor sau al angajatilor din Banca Nationala a Romaniei, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private ori Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, institutii care nu intra sub incidenta Legii salarizarii unitare din sectorul public, astfel incat rata fluctuatiei de personal sa scada sub 5%. In acelasi timp, o suma reprezentand 10% din amenzile si taxele aplicate de Consiliul Concurentei ar urma sa nu mai fie varsata la bugetul de stat, ci folosita ca fond de premiere pentru inspectori.

Documentul mai releva ca Guvernul va introduce clauze de confidentialitate si de neconcurenta pentru inspectorii Consiliului Concurentei si va stabili prin legislatie o perioada denumita de "carantina", in care personalul, managerii sau membrii plenului sa nu poata parasi institutia pentru a ocupa in sectorul privat pozitii direct legate de activitatile in care sunt implicati.

In institutiile publice vor fi desemnate persoane a caror responsabilitate va fi sa adune informatii si date privind problemele care ar putea afecta concurenta.

Pentru limitarea deficitului bugetar, Guvernul va mentine dreptul Ministerului Finantelor de a ajusta unilateral solicitarile bugetare ale ministerelor, in cazul in care acestea depasesc plafoanele bugetare aprobate, iar functia ministerului de monitorizare a companiilor de stat va fi intarita.

Planul de actiune al Guvernului mai releva ca nivelul total al masurilor de ajutor de stat, exprimat ca procent din PIB, va fi redus progresiv, dar procentul ajutorului de stat acordat pentru obiective orizontale (investitii care sa genereze afaceri in activitati adiacente -n.r.) va creste, intr-un interval maxim de 18 luni, de la 77%, in 2008, la aproape 90%, in 2013, din totalul ajutoarelor acordate.