Consiliul Director al Fondului Monetar International va discuta vineri, 25 martie, raportul la ultima evaluare din acordul stand-by si incheierea programului, dupa care va vota termenii unei noi intelegeri, de tip preventiv, cu Romania, scrie Mediafax.
O misiune comuna de evaluare FMI, CE si Banca Mondiala a fost la inceputul lunii februarie la Bucuresti pentru cea de-a saptea evaluare a acordului, in care s-a analizat indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 si au fost negociate conditiile privind un nou acord, de tip preventiv.

Autoritatile romane au decis sa nu mai acceseze ultima transa, de aproximativ un miliard de euro, din actualul acord cu FMI, considerand ca rezervele BNR sunt suficiente. La finele lunii ianuarie rezervele valutare ale BNR se situau la 32,68 miliarde euro.

Spre deosebire de actualul acord, cand Ministerul Finantelor Publice a avut la dispozitie imprumuturi de 5 miliarde de euro de la Comisia Europeana pentru acoperirea deficitului bugetar, in viitoarea intelegere sumele puse la dispozitie de catre CE vor putea fi atrase, in caz de necesitate, numai de catre Banca Nationala.

Prin noul acord FMI si UE vor tine la dispozitia Romaniei 5 miliarde de euro (3,6 miliarde FMI si 1,4 miliarde Uniunea Europeana), bani care vor fi accesati doar in caz de urgenta.

BNR a tras in cadrul actualului program 9,5 miliarde de euro din suma totala aprobata de aproape 13 miliarde de euro pusa la dispozitie de la FMI, in timp ce Ministerul Finantelor a primit 2,4 miliarde de euro. Pachetul total de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale este de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri