Angajatii din ministere au primit anul trecut sporuri salariale si stimulente financiare in suma totala de peste 460 milioane lei (mai mult de 110 milioane euro), pentru "conditii vatamatoare" de munca, pentru activitate de noapte sau pentru "expunere" la campuri electromagnetice de inalta frecventa, transmite Mediafax.

Cele mai mari sume au fost platite angajatilor din Ministerul Finantelor, care au incasat stimulente totale in suma neta de 30 milioane lei si sporuri de audit, doctor, control financiar preventiv, conditii grele de munca si de manager public in cuantum total brut de 634.094 lei, releva un document oficial.

Suma totala neta alocata anul trecut de catre Ministerul Finantelor (centrala si unitati subordonate) pentru plata stimulentelor a fost de 443,6 milioane lei. Numarul mediu de angajati care au beneficiat de plata stimulentelor a fost de 27.101 persoane, iar stimulentul mediu net a fost 1.367 lei.

Angajatii din Ministerul Sanatatii au primit la randul lor sporuri pentru "conditii vatamatoare" in valoare totala de 346.570 lei, in timp ce platile de stimulente s-au ridicat la 2,59 milioane lei.

Astfel de plati au fost efectuate si in Ministerul Muncii, unde angajatii au incasat, in intervalul 1 ianuarie-30 noiembrie 2010, stimulente totale nete de 2,67 milioane lei si sporuri nete pentru conditii vatamatoare de munca de 163.467 lei.

De o gama variata de sporuri au beneficiat si salariatii din centrala Ministerului Afacerilor Externe, in cuantum total de 6,57 milioane lei. Salariatii au primit indemnizatii pentru "cifru de stat" (valoare totala de 2,3 milioane lei), spor pentru conditii de munca grele, vatamatoare sau periculoase (3,5 milioane lei) si sume compensatorii cu caracter tranzitoriu (509.835 lei), in timp ce magistratii detasati in MAE au incasat spor de "toxicitate" (22.228 lei), spor pentru conditii deosebite de munca (59.022 lei), o suma nominala pentru risc si "suprasolicitare neuropsihica" si confidentialitate (53.329 lei), precum si alte sporuri (31.412 lei).

La randul lor, angajatii din Ministerul Justitiei au primit sporuri in suma lunara totala de 257.630 lei.

Cei 630 de angajati ai Ministerului Mediului si Padurilor au primit, in primele noua luni ale anului trecut, stimulente in valoare totala de 742.848 lei, media lunara pentru fiecare angajat fiind de 131 lei. Cel mai mare astfel de spor primit de un singur salariat a fost insa de 1.500 lei, intr-o luna in care acesta a luat alti 4.168 lei ca salariu.

Astfel de sporuri au mai fost acordate si salariatilor din alte ministere.

Legea salarizarii unitare aprobata in 2009 prevede ca in cazul in care drepturile salariale stabilite in baza acestui act normativ sunt mai mici decat cele stabilite prin legi sau hotarari de guvern pentru functia respectiva pe luna decembrie 2009, se acorda o suma compensatorie cu caracter tranzitoriu care sa acopere diferenta. Suma este inclusa in salariul de baza, dar nu este luata in calcul la determinarea altor drepturi de natura salariala.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri