Modificarile aduse cadrului institutional privind autoritatile locale din Romania dupa intrarea economiei in recesiune intaresc disciplina bugetara, insa incetinesc procesul de descentralizare si limiteaza flexibilitatea financiara, apreciaza agentia de evaluare financiara Fitch.
"Modificarile aduse cadrului institutional al autoritatilor locale din Romania aduc o disciplina bugetara mai riguroasa, insa limiteaza in continuare flexibilitatea financiara", se arata intr-un comunicat al Fitch, dupa cum arata Mediafax.

Agentia se refera la schimbarile aduse in urma efectelor recesiunii din 2009-2010 cadrului institutional al autoritatilor locale, reglementat in principal prin Legea descentralizarii din 2006, Legea Finantelor Publice din 2006 si Legea administratiei publice locale din 2001.

Astfel, Fitch mentioneaza OUG 63/2010 pentru modificarea Legii Finantelor Publice adoptata dupa ce FMI a aprobat in mai 2009 un acord de finantare de 17,1 miliarde de dolari pentru Romania. Schimbarile vizeaza intarirea disciplinei bugetare, cresterea predictibilitatii si a transparentei executiei bugetare si reducerea cheltuielilor, pentru indeplinirea conditiilor cerute de FMI.

Agentia face referire, de asemenea, la OUG 55/2010, care introduce masuri aditionale de diminuare a cheltuielilor pentru autoritatile locale, si la Ordonanta 58 din 2010 prin care TVA a fost majorata de la 19% la 24%. Cresterea taxei afecteaza autoritatile locale, deoarece duce la majorarea cheltuielilor si a tarifelor pentru servicii.

"Romania a trebuit sa implementeze o serie de masuri pentru reducerea cheltuielilor si cresterea gradului de predictibilitate si transparenta a executiei bugetare. Desi actualul cadru ofera guvernului un control mai mare, flexibilitatea financiara a autoritatilor locale este redusa, in conditiile in care autoritatile centrale controleaza principalele surse de venituri si principalele surse generatoare de cheltuieli, precum salariile. Acesti factori au incetinit procesul de descentralizare", mentioneaza comunicatul.

Agentia subliniaza ca flexibilitatea financiara limitata reprezinta un factor care are efecte negative asupra ratingurilor autoritatilor locale.

"Statul controleaza inca cea mai mare parte a surselor de venit, impozitul pe venitul si TVA, care au o pondere de 70% in veniturile bugetare, si principalele surse de cheltuieli, precum salariile, care, in medie, au reprezentat 40% din cheltuieli in 2009", se arata intr-un raport al Fitch denumit "Cadrul institutional pentru autoritatile locale".

Fitch mentioneaza ca factor de presiune asupra calificativelor si datoriile eventuale, reprezentate prin garantii acordate companiilor detinute de autoritatile locale, regiile autonome. Aceste garantii pot depasi datoriile scadente ale autoritatilor.

Autoritatile locale din Romania care au ratinguri Fitch sunt Primaria Bucuresti ("BB+" pentru datoriile pe termen lung, "B" pentru datoriile pe termen scurt), Primaria Brasov ("BB+" pentru datoriile pe termen lung, "B" pentru datoriile pe termen scurt), Primaria Oradea ("BB+" pentru datoriile pe termen lung, "B" pentru datoriile pe termen scurt) si zona Metropolitana Oradea ("B+" pentru datoriile pe termen lung, "B" pentru datoriile pe termen scurt).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri