Parlamentul European voteaza o noua Directiva privind drepturile consumatorilor

Plenul Parlamentului European va vota maine Directiva Drepturilor Consumatorilor (DDC), o propunere a Comisiei Europene din 2008, care va inlocui actualele Directive aplicabile in acest sector si reprezinta o masura de „armonizare deplina”.

Directiva are menirea, printre altele, sa-i ajute pe detinatorii de conturi bancare personale, in relatia cu bancile, potrivit euractiv.ro, ceea ce implica imposibilitatea ca statele membre sa mentina sau sa adopte clauze care se abat de la prevederile directivei, chiar si in sensul unui nivel superior de protectie a consumatorului.

„Per ansamblu, recunoastem eforturile depuse de Parlamentul European pentru a imbunatati propunerea initiala a Comisiei, dar in acelasi timp ne exprimam dezamagirea privind solicitarea Parlamentului de armonizare deplina in detrimentul consumatorilor“, a precizat Costel Stanciu (foto), presedinte APC Romania.

De asemenea, spune el, prin aceasta directiva se poate pierde oportunitatea de imbunatatire si actualizare a drepturilor consumatorilor din intreaga Uniune Europeana.

„Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania face apel catre reprezentantii romani din Parlamentul European ca in urma votului de joi sa nu asistam la o diminuare a drepturilor consumatorilor ci din contra la un plus de valoare fata de situatia actuala. Principiul armonizarii totale vizeaza si aspecte deosebit de problematice pentru protectia consumatorilor, in special normele privind clauzele contractuale abuzive. Cerem insistent respingerea aplicarii principiului armonizarii depline in privinta normelor privind clauzele abuzive din contracte”, se arata in comunicatul asociatiei.

De asemenea, APC face apel ca regulile privind termenul de livrare si lipsa de conformitate sa fie elaborate conform principiului armonizarii minime.

In plus, noile dispozitii care sunt prevazute pentru a reglementa contractele in afara spatiilor comerciale si contractele la distanta - potrivit regulilor armonizarii totale - nu ofera suficienta protectie consumatorilor, spune APC, solicitand, in acelasi timp, respingerea amendamentele 231, 232, 234 si 235.

Totodata, asociatia face apel la votul in favoarea unui numar de elemente noi, care sa aduca un plus de valoare in domeniul protectiei consumatorilor, prin includerea notiunii de continut digital in domeniul de aplicare al directivei, ca bun incorporal (articolul 2 a) nou); norma privind mijloacele de plata (articolul 22b); norma privind durata contractelor (articolul 23 a); cerintele privind informarea in cazul contractelor incheiate la fata locului (articolul 5).

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania a fost infiintata in anul 1990 si reprezinta o organizatie neguvernamentala cu preocupari in domeniul protectiei consumatorilor.

SURSA FOTO: APC Romania

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri