In sud-vestul tarii exista un singur mamograf la 2 milioane de persoane. Un locuitor al regiunii Sud-Muntenia are un buget alocat de la Casa Asigurarilor de Sanatate de doua ori mai mic decat o persoana din Bucuresti-Ilfov. Bucurestenii au de doua ori mai multe paturi de spital la suta de mii de persoane decat locuitorii din nord-estul tarii. Despre inechitatile in alocarea resurselor in sistemul sanitar romanesc s-a discutat in cadrul Adunarii Generale a Colegiului Medicilor din Romania.
Daca Romania ocupa constant ultimul loc in diferite clasamente ale Uniunii Europene, legate de calitatea serviciilor de sanatate sau chiar de starea de sanatate, acelasi tip de diferente se regasesc si in interiorul tarii, intre diferite regiuni. Astfel, in zona Bucuresti-Ilfov locuitorii beneficiaza de dotari mai bune ale spitalelor, mai multi doctori si o speranta de viata mai mare decat romanii din Oltenia sau Moldova.

Intr-un studiu realizat in 2008, Romania se clasa pe ultimul loc in Uniunea Europeana, cu numai 2,2 medici la mia de locuitori, la egalitate cu Polonia. Media europeana este de 3,3 medici la mia de locuitori, iar Austria are 4,6 medici la mia de locuitori.

“Acum stam si mai rau pentru ca in perioada 2007-2011 au plecat din tara 8.000 de medici si si-au luat specializarile 6.200”, a spus Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor.



In 2009, in Romania erau in medie 6,9 paturi de spital la mia de locuitori. Si aici, diferenta intre Bucuresti-Ilfov si celelalte zone e vizibila: Daca in Capitala erau peste 10 paturi la mia de locuitori, in onza de Nord-Est, numarul de paturi de spital scade la 4,9 la mia de locuitori.



De asemenea, repartizarea tehnologiei medicale variaza puternic in functie de regiune: daca in Bucuresti sunt aproape 8 mamografe la un milion de locuitori, in Oltenia numarul scade la 0,44 la un milion de locuitori. “Spunem ca vrem sa reducem mortalitatea aproape sfidabila a cancerului de san si de col uterin, care sunt aproape tratabile. Cum vom face asta cu un mamograf la 2 milioane de persoane”, a spus Astarastoae.



Inechitati apar si in bugetele alocate de casele de sanatate din diferite judete. Astfel, in regiunea de Sud-Muntenia, bugetul pe asigurat e de numai 536,8 lei, iar in Bucuresti-Ilfov e mai mult decat dublu, 1282,3 lei. La sfarsitul anului 2009, in Capitala, unde se aflau circa 10% din persoanele cu asigurari de sanatate, se cheltuise 18,2% din bugetul total pentru servicii de sanatate. Iar in regiunea de Sud, unde locuiesc 15% dintre asigurati, bugetul alocat a fost de numai 10,6% din total.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri