Numarul mediu anual al locurilor de munca vacante din Romania a scazut anul trecut cu 37%, la 24.200, iar rata medie anuala cu 0,29 puncte procentuale, la 0,59%, atingand cele mai mici valori din 2005 si pana in prezent, ca urmare a crizei economice mondiale, potrivit INS.
Ratele medii anuale ale locurilor de munca vacante cu cele mai ridicate valori s-au inregistrat, in 2010, in administratia publica (1,17%) si in sanatate si asistenta sociala (1,10%), conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS) si preluat de Mediafax.

La polul opus, s-au regasit activitatile din industria extractiva (0,05%), hoteluri si restaurante (0,12%), respectiv cele de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,14%).

In industria prelucratoare s-au regasit putin peste 30% din numarul mediu anual al locurilor de munca vacante (7.300), unde rata a avut o valoare medie anuala de 0,77%. In sectorul bugetar, activitatile care au detinut cele mai ridicate rate medii anuale au insumat putin sub 30% din numarul mediu anual al locurilor de munca vacante, respectiv administratia publica - 3.700 locuri vacante si sanatate si asistenta sociala - 3.300 locuri vacante.

Cea mai redusa cerere de forta de munca s-a inregistrat in tranzactii imobiliare (30 locuri vacante).

Anul trecut, in majoritatea activitatilor economice s-au inregistrat scaderi fata de 2009, cele mai semnificative diminuari ale ratei medii anuale a locurilor de munca vacante fiind in sanatate si asistenta sociala (2,32 puncte procentuale), urmata de administratia publica (0,97 puncte procentuale).

Sanatatea si asistenta sociala au inregistrat anul trecut o reducere cu 7.100 a numarului mediu anual al locurilor de munca vacante, respectiv cu 3.300 locuri vacante in administratia publica. Aceasta diminuare a locurilor de munca vacante a reprezentat peste 70% din scaderea totala fata de anul precedent.

Cresteri nesemnificative fata de anul 2009 s-au inregistrat doar in cateva activitati economice, din care cea mai mare in informatii si comunicatii, unde a fost o crestere a ratei medii anuale a locurilor de munca vacante cu 0,22 puncte procentuale, respectiv cu 1.900 locuri de munca vacante.

In acelasi timp, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori anul trecut a fost in ocupatiile de operatori la instalatii si masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse, grupa majora 8 (0,88% rata medie anuala a locurilor de munca vacante, respectiv 4.800 locuri vacante) si cea de specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice, grupa majora 2 (0,75% rata medie anuala a locurilor de munca vacante, respectiv 5.300 locuri vacante).

Cea mai redusa disponibilitate a locurilor de munca s-a regasit in randul membrilor corpului legislativ ai executivului, inaltilor conducatori ai administratiei publice, conducatorilor si functionarilor superiori din unitatile economico-sociale si politice, grupa majora 1 (0,33% rata medie anuala a locurilor de munca vacante, respectiv 900 locuri vacante), respectiv al agricultorilor si lucratorilor calificati in agricultura, silvicultura si pescuit, grupa majora 6 (0,39% rata medie anuala a locurilor de munca vacante, respectiv 1.000 locuri vacante).

Anul trecut, in majoritatea grupelor majore de ocupatii s-au inregistrat scaderi ale ratei medii anuale a locurilor de munca vacante, cele mai semnificative fiind in ocupatiile de specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice, grupa majora 2 (0,65 puncte procentuale), respectiv cele de agricultori si lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit, grupa majora 6 (0,61 puncte procentuale).

Singura crestere a ratei medii anuale a locurilor de munca vacante din 2010 fata de anul precedent s-a inregistrat in randul ocupatiilor de operatori la instalatii si masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse, grupa majora 8 (0,16 puncte procentuale).

Comparativ cu 2009, cu exceptia ocupatiilor aferente operatorilor la instalatii si masini si asamblori de masini (500 locuri vacante),
Numarul mediu anual al locurilor de munca vacante a inregistrat scaderi anul trecut fata de 2009 in toate grupele majore de ocupatii, cu exceptia ocupatiilor aferente operatorilor la instalatii si masini si asamblori de masini, unde au fost 500 locuri vacante.

Astfel, cele mai relevante diminuari ale locurilor de munca vacante le-au cunoscut ocupatiile de specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice, grupa majora 2 (4.800 locuri vacante), respectiv tehnicieni, maistri si asimilati, grupa majora 3 (3.100 mii locuri vacante), reprezentand impreuna peste 50% din scaderea totala fata de anul 2009.

In profil teritorial, cea mai ridicata valoare a ratei medii anuale a locurilor de munca vacante s-a inregistrat anul trecut in regiunea Nord-Est (1,06%), urmata de regiunea Vest (0,70%). Cele mai scazute valori ale acestui indicator au fost in regiunile Sud-Est (0,31%), respectiv Nord-Vest (0,42%).

Cea mai semnificativa cerere de forta de munca exprimata prin intermediul indicatorului numarul mediu anual al locurilor de munca vacante a fost in regiunea Bucuresti-Ilfov (5.500 locuri vacante), reprezentand peste 20% din totalul din tara. La polul opus, angajatorii din regiunea Sud-Est au declarat cele mai putine locuri de munca vacante (1.400 locuri vacante).

Locurile de munca vacante din toate regiunile de dezvoltare ale tarii au cunoscut diminuari fata de anul de comparatie. Astfel, cele mai semnificative diferente s-au inregistrat in regiunea Bucuresti-Ilfov, respectiv reduceri cu 0,50 puncte procentuale ale ratei medii anuale a locurilor de munca vacante si cu 4.900 locuri de munca vacante.

Totodata, cele mai mici scaderi fata de anul 2009 s-au regasit in regiunea Nord-Vest, cu o diminuare a ratei medii anuale a locurilor de munca vacante cu 0,12 puncte procentuale, respectiv cu 900 a numarului mediu anual a locurilor de munca vacante.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri