"In 2004, sistemul sanitar romanesc a oferit servicii catre 27 de milioane de persoane asigurate, dintre care doar 19 milioane au putut fi identificate. Costurile aferente nasterii unui copil in Romania ajung chiar pana la 3.000 de euro in plati informale catre personalul medical, la care se mai adauga inca o mie de euro daca este nevoie de o cezariana", a spus Paul Vincke in cadrul unei conferinte despre finantarea din sistemul sanitar organizata de Tarus Media.

Oficialul a estimat ca Romania pierde anual circa 1,6 miliarde de euro in "gaurile negre" din sistemul sanitar romanesc.

Risipa resurselor din sanatate este cauzata de frauda si coruptie (pana la 20%), ineficienta administrativa (17%), erorile si ineficienta furnizorilor de servicii medicale (12%), supraconsumul sau serviciile de sanatate care pot fi evitate (40%), de lipsa coordonarii intre institutiile din sistem (6%) si ingrijirile medicale care ar putea fi prevenite (6%), potrivit unui comunicat de presa al Tarus Media care citeaza studii la nivel mondial.

Citeste si:

"Inainte de a face investitii in sistem, ar trebui sa rezolvati consecintele acestor probleme care produc o scurgere de finantare. In plus, aceste pierderi ar trebui masurate, la fel cum ar trebui masurate costurile si calitatea serviciilor. Odata ce se cunosc, pierderile pot fi tratate ca un element de business si pot fi aplicate solutiile potrivite pentru a le recupera", considera Vincke.