Presedintele Traian Basescu a anuntat astazi la Bruxelles ca Romania a aderat la pactul pentru Euro+, denumit anterior pactul pentru competitivitate, el apreciind ca obiectivele acestuia confirma ca "nu s-a gresit in abordarea politicilor" adoptate de Guvernul Romaniei.

"O decizie importanta care s-a luat azi a fost crearea pactului pentru Euro+. Pana la acest Consiliu European, se numea pactul pentru competitivitate. Au fost sase state din afara (a zonei euro - n.r.), printre care Romania, care au dorit sa faca parte din pactul pentru competivitate, s-a adoptat denumirea de pactul pentru Euro+", a anuntat Traian Basescu, potrivit Mediafax.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, Romania a anuntat asocierea la pact, alaturi de alte state din afara zonei euro - Bulgaria, Danemarca, Letonia, Lituania si Polonia. Masurile prevazute de pact vor fi preluate de statele membre in Programele Nationale de Reforma.

Pactul pentru Euro+ reprezinta un set suplimentar de masuri pentru cresterea competitivitatii Uniunii, care se adreseaza cu prioritate statelor membre ale zonei euro, dar la care pot adera si statele din afara zonei euro.

Statele care adera la pact isi asuma un set de obiective comune, precum incurajarea competitivitatii, a ocuparii fortei de munca, consolidarea sustenabilitatii finantelor publice si a stabilitatii financiare.

In declaratia de presa sustinuta la Bruxelles, presedintele Traian Basescu a afirmat ca unul dintre pilonii acestui pact este stimularea competitivitatii.

"Aici ne putem usor imagina ca cerintele din interiorul acestui pilon sunt si obiective ale Guvernului Romaniei. De exemplu, costul muncii in raport cu productivitatea. Este un efort pe care Guvernul deja l-a facut in 2010, sa incerce sa armonizeze costul muncii cu productivitatea (...). Este in curs de realizare", a mai spus Basescu.

El a mai dat ca exemplu imbunatatirea educatiei, cercetarea, "la care Romania nu a reusit sa faca mare lucru", dar trebuie sa faca.
Un alt pilon mentionat de Basescu se refera la stimularea angajarii fortei de munca. "Nimic mai actual decat adoptarea noului Cod al muncii, care se incadreaza perfect in conceptul de flexisecuritate", a punctat Basescu. Alte obiective ale acestui pilon sunt combaterea muncii la negru sau formarea continua.

Ceilalti doi piloni ai acestui Pact sunt sporirea sustenabilitatii finantelor publice si consolidarea stabilitatii financiare.

"Vreau sa fac o mentiune - si nu are nicio tenta propagandistica -, trebuie sa observ ca ceea ce in Romania noi am facut in 2010 sunt obiective ale pactului Euro+. Deci cred ca acest pact nu a facut decat sa dea o confirmare ca nu s-a gresit in abordarea politicilor Guvernului Romaniei, este adevarat, in perioada de criza, dar au fost masuri care astazi, nu imi permit sa spun, cel putin din punct de vedere al legislatiei adoptate, ne aseaza perfect pe obiectivele pactului Euro+, nu vreau sa spun in avangarda, Doamne fereste, desi sunt foarte multe state in care, ati vazut, numai ieri, guvernele cad, pentru ca intentioneaza sa adopte masuri pe care Guvernul Romaniei le-a adoptat in 2010", a mai spus el.

Presedintele Traian Basescu a participat, in perioada 24-25 martie, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European de primavara. Principalele subiecte pe agenda au vizat problematica economica, evolutiile din vecinatatea sudica a Uniunii Europene si evenimentele din Japonia.

Sefii de stat si de guvern au adoptat un pachet global de masuri pentru consolidarea guvernarii economice in Uniune si a stabilitatii zonei euro. Printre elementele principale ale pachetului economic se numara adoptarea deciziei privind instituirea mecanismului financiar european de stabilitate si Pactul pentru Euro Plus in vederea cresterii competitivitatii Uniunii.

In marja Consiliului European, presedintele Traian Basescu a participat la Summit-ul Partidului Popular European.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Peste 30% dintre romani, supusi riscului de saracie si excluziune