Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, vrea sa creasca rata de absorbtie a fondurilor europene cu 16 puncte procentuale, de la 4% in prezent la 20% la finele acestui an.
"In ultimele luni, am crescut rata de absorbtie de la 32 milioane euro la 113 milioane euro, adica de la putin peste 1% la 4%. Cred ca vom reusi sa absorbim cea mai mare parte a fondurilor, cu toate ca este un efort gigantic. Vom creste pana la 20% rata pana la sfarsitul lui 2011, iar 2013 va fi anul in care vom avea in exploatare 800 de kilometri de autostrada", a spus Boagiu la un seminar organizat de Ziarul Financiar, conform Mediafax.

Ea a aratat ca pentru a ajunge la o rata a absorbtiei de 20%, platile de la Comisia Europeana trebuie sa creasca de la 113 milioane euro la 500 milioane euro.

Pana la sfarsitul anului 2012, Boagiu vrea sa fie platite proiecte de 2,7 miliarde euro, iar in 2013, ultimul an al exercitiului financiar european, suma trebuie sa creasca la 3,6 miliarde euro.

Ministrul a mai spus ca ar fi fost de preferat sa existe un minister care sa se ocupe de absorbtia fondurilor de la UE.

"Ar fi fost de dorit sa avem un minister dedicat absorbtiei fondurilor europene, cu mai multa putere decat ACIS-ul, dar e bine ca primul ministru tine fraiele absorbtiei prin ACIS (Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale - n.r.)", a adaugat ministrul Transporturilor.

Ea a mentionat ca lucrarile la tronsonul de autostrada Comarnic-Brasov, dar si Sibiu-Pitesti, vor incepe pana in 2013.

Potrivit lui Boagiu, pana in 2012 vom avea 416 kilometri de autostrada in plus, iar in 2013 inca 80 de kilometri. Astfel, Romania ar putea ajunge la aproximativ 800 de kilometri de autostrada la finele lui 2013, fata de circa 300 kilometri in prezent.

Referitor la infrastructura feroviara, ministrul a spus ca nu dispune de intreaga suma pentru modernizarea Coridorului IV, de 1,8 miliarde euro, insa, in 2013, trenurile vor circula intre Brasov si Constanta cu o viteza de 160 km pe ora.

In ceea ce priveste plata restantelor pe care ministerul le are catre constructori, Boagiu s-a ferit sa ofere o cifra exacta, insa a precizat ca "o buna parte" a fost achitata anul trecut.

"La drumuri mai sunt sume restante si vrem sa facem un plan de esalonare agreat de Guvern, iar la CFR am facut platile, si pentru anul acesta avem banii necesari prinsi in buget", a spus Boagiu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri