Proiectul de lege, initiat de Guvern, a fost aprobat de Senat cu 45 de voturi "pentru", 41 de voturi "impotriva" si trei abtineri si are ca obiect de reglementare stabilirea unor masuri temporare privind functionarea AVAS, informeaza Mediafax.

Potrivit proiectului, "sumele repartizate de la bugetul de stat Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului pentru plata cheltuielilor de personal, a celor aferente functionarii AVAS si a celor pentru reprezentarea Romaniei in fata Curtii de Arbitraj International a Centrului International pentru Reglementarea Diferentelor Relative la Investitii nu pot fi supuse executarii silite".

In Raportul Comisiei pentru administratie publica se arata ca "cea mai mare parte a obligatiilor de plata ale AVAS reprezinta despagubirile acordate de instantele judecatoresti creditorilor FNI si echivalente banesti restituite de societatile comerciale privatizate catre fostii proprietari ca urmare a unor hotarari judecatoresti", insa "sumele necesare depasesc posibilitatile Agentiei, ceea ce duce la blocarea conturilor acesteia".

Citeste si:

De asemenea, in raport se mai arata ca blocarea conturilor AVAS pune in pericol functionarea institutiei si chiar blocarea activitatii acesteia.

"Executarile silite au condus la imposibilitatea achitarii obligatiilor legale de plata ale institutiei, inclusiv a facturilor emise de furnizorii de utilitati", se mai arata in document.

Legea, care are caracter ordinar, prevede ca aceasta masura este una temporara, pana la data de 31 decembrie 2013.