Din cauza poluarii, statul cheltuieste sume considerabile de bani în plus în fiecare an prin sistemul de sanatate. Numai prin reducerea spitalizarilor in Bucuresti in 2009, statul ar fi putut sa economiseasca aproximativ 400.000 de lei, potrivit cercetatorilor de la Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.
Acest calcul nu include spitalizarile la nivel national si nici cheltuielile statului cu consumul de medicamente compensate sau cheltuielile aferente consultatiilor din cabinetele medicilor de familie.

“In momentul de fata, legislatia romaneasca privind calitatea aerului nu respecta cerintele europene, monitorizarea calitatii aerului este incompleta, mai multe substante poluante inregistreaza valori peste limitele de pericol pentru sanatatea umana, iar populatia nu are o modalitate la indemana pentru a evalua in mod realist si coerent calitatea aerului pe care il respira”, declara Irina Bota, expert cercetare, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Conform studiului, in Bucuresti se inregistreaza depasiri substantiale si frecvente ale limitelor impuse de Uniunea Europeana si Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru concentratiile de substante poluante in aer.

In anul 2010, toate statiile de monitorizare a calitatii aerului din zona Bucuresti-Ilfov au inregistrat depasiri ale concentratiilor limita pentru cel putin o substanta poluanta . Unele au inregistrat depasiri pentru 2 sau chiar 3 substante poluante. La 7 din cele 8 statii au existat mai multe depasiri ale limitei zilnice decat este permis prin normele europene.

Dintre substantele poluante din aerul din Bucuresti, cele mai periculoase pentru sanatatea populatiei sunt pulberile in suspensie PM10 si PM2,5 (n.red.: PM10 si PM 2,5 sunt denumirile date substantelor poluante dupa dimensiunea particulelor acestora).

In urma realizarii studiului a reiesit ca, la nivelul perioadei de 6 ani urmarita de cercetatori, circa 800 de adulti si peste 200 de nou-nascuti decedati ar fi putut fi salvati prin reducerea emisiilor de poluanti din aer.

"Tot prin reducerea poluarii cu PM10 ar putea fi redus numarul persoanelor internate cu afectiuni respiratorii cronice de ordinul sutelor. Numai in 2009 in Bucuresti, numai in randul persoanelor cu afectiuni cronice, am estimat ca spitalizarea a aproximativ 300 de persoane poate fi pusa pe seama acutizarii simptomelor lor din cauza poluarii”, au mai specificat cercetatorii de la Ecopolis.

In plus, statul roman ar fi putut economisi sume importante cheltuite pe spitalizari si alte servicii medicale daca respectau sau implementau cerintele stabilite la nivel european pentru poluarea aerului.

"In Romania exista chiar statii care functioneaza defectuos si nu pot masura cu acuratete datele pentru astfel de studii. Autoritatile ar trebui sa implementeze standarde de reglementare atat pentru autovehicule, cat si pentru poluatorii industriali si comerciali. De asemenea, ar trebui incurajate masurile de protejare, cum ar fi reducerea transportului cu autoturisme personale, investitiile in energie regenerabila, nepoluanta si sprijinirea activa a legislatiei”, au adaugat reprezentantii centrului de cercetare.

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis este o organizatie non-guvernamentala cu scopul promovarii principiilor dezvoltarii durabile la nivelul politicilor publice din Romania.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri