Crestere usoara a preturilor productiei industriale

Preturile productiei industriale pe piata interna si cea externa au crescut in februarie cu 0,8% comparativ cu ianuarie si cu 10,9% fata de aceeasi luna din 2010, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).

In februarie, comparativ cu luna precedenta, preturile productiei industriale pentru piata interna au urcat cu 0,6%, iar cele de pentru piata externa cu 1,4%, informeaza Mediafax.

Pe sectiuni s-au inregistrat cresteri de preturi in industria prelucratoare (+0,9%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,7%) si la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,1%). Scaderi de pret s-au inregistrat in industria extractiva (-0,2%).

Pe marile grupe industriale se constata scumpiri in industria bunurilor intermediare (+1,8%), industria bunurilor de uz curent (+0,7%), industria bunurilor de capital (+0,6%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,6%) si industria energetica (+0,1%).

Comparativ cu februarie 2009, pe sectoare de activitate, s-au remarcat majorari de preturi in industria prelucratoare (+12,9%), in industria extractiva (+8,6%), la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+7,4%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+1,4%).

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria bunurilor intermediare (+15,5%) si industria energetica (+12,5%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (+8,3%), industria bunurilor de capital (+4,3%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+3,5%).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri