ANAF a realizat in martie incasari de 10,66 miliarde lei, in crestere cu 13,62% fata de luna similara a anului trecut si usor peste programul de venituri bugetare stabilit de Ministerul Finantelor Publice, de 10,58 miliarde lei, in contextul unor rezultate la accize cu 12% mai mari decat estimarile, scrie Mediafax.

Potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), institutia a avut in martie un grad de realizare de 100,78% a programului de incasari venituri bugetare comunicat de Ministerul Finantelor Publice, in conditiile unei supraperformante de 2,13% privind veniturile la bugetul de stat, unde incasarile au totalizat 6,6 miliarde lei, cu 20% peste martie 2010.

"De la inceputul anului si pana in prezent suntem pe un trend crescator in ceea ce priveste totalul veniturilor realizate de A.N.A.F., comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Acest fapt se datoreaza pe de-o parte masurilor pe care le-am intreprins pentru sprijinirea mediului de afaceri, iar pe de alta parte unei intensificari a activitatii de control si inspectie fiscala. Totodata, in ceea ce priveste ponderea in Produsul Intern Brut a veniturilor colectate de A.N.A.F. se constata in luna martie a.c. o crestere de 0,12 puncte procentuale fata de luna martie a anului precedent" a declarat presedintele ANAF, Sorin Blejnar, citat in comunicat.

Cea mai mare diferenta fata de program a fost inregistrata la incasarile din accize, care au totalizat 1,22 miliarde lei, cu 11,87% mai mult decat tinta stabilita de MFP. Comparativ cu martie 2010, incasarile din accize au urcat cu 19,82%, ANAF precizeaza ca evolutia se datoreaza atat cresterii cotelor de impunere, cat si imbunatatirii activitatii de colectare.

La taxa pe valoarea adaugata, prevederile bugetare au fost realizate in proportie de 100,30% (3,05 miliarde lei fata de un nivel programat de 3,04 miliarde lei). Fata de luna martie 2010 s-a inregistrat o crestere a incasarilor cu 901,53 milioane lei (respectiv 41,84%).

"Cresterea substantiala a incasarilor de TVA se datoreaza atat modificarii cotei de impunere (567,01 milioane lei), cat si cresterii eficientei activitatii de colectare si diminuare a fenomenelor de evaziune si frauda fiscala (334,52 milioane lei)", se mai arata in comunicatul ANAF.

O evolutie superioara nivelului programat a fost consemnata si la impozitul pe profit, cu 30,5%, fiind incasati 297,5 milioane lei, cu 15% mai mult decat in luna corespunzatoare a anului trecut.

Singurele incasari in scadere de la bugetul de stat au fost la impozitul pe venit, unde rezultatul s-a plasat la 1,5 miliarde leim cu 4% sub program si 2,19% mai jos decat in martie 2010.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Fostul consilier judetean din Sibiu Dumitru Domnariu, dus la DIICOT