Esecul reorganizarii companiilor de stat descurajeaza firmele sa apeleze la restructurarea activitatilor, potrivit viceguvernatorului Bancii Nationale a Romaniei Bogdan Olteanu, care apreciaza ca "sirul insolventelor" nu se va opri in acest an, scrie Mediafax.

"Din pacate in Romania mai este un element care nu incurajeaza piata restructurarii: restructurarea fara sfarsit. Sunt cateva companii de stat care sunt in restructurare de 20 de ani, fara rezultate. Restructurarea continua dupa cum am vazut in scrisoarea cu FMI. Sper sa avem niste restructurari de succes, vor da incredere mediului de afaceri", a spus Olteanu la un seminar organizat de Ziarul Financiar.

Olteanu a afirmat ca insolventele vor continua, chiar daca numarul firmelor nou intrate in incapacitate de plata va fi mai mic fata de anii precedenti.

"Nu se va opri sirul insolventelor. Evaluarile bancherilor arata ca pe la mijlocul anului 2011 se va atinge varful in ceea ce priveste creditele neperformante. Nu avem suficiente date si metode prin care sa determinam o relatie matematica - legatura dintre neperformante si insolvente -, dar intuitia si bunul simt ne spun ca exista o legatura intre ele. De aceea insolventele vor creste. Vom avea mai multe insolvente adaugandu-le la cele vechi. Nu cred ca va creste fluxul, si am putea constata ca in 2010 s-a atins varful insolventelor", a spus Olteanu.

In primele doua luni, circa 4.000 de firme au intrat in insolventa. In ultimii doi ani, numarul insolventelor a fost de circa 20.000 de firme de an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Vanzarea aurului din rezerva, pericol mortal pentru orice partid