Economia Romaniei va arata primele semne de revenire in 2011, dar cresterea va fi, in cel mai optimist scenariu, de 1,5% din PIB. Cat de mari sunt sperantele pentru o revigorare economica?
Lupta cu inflatia va reprezenta principala sarcina a BNR in acest an, in timp ce deficitul de cont curent va creste. Investitiile straine reprezinta speranta pentru economie in acest an, dar, cel mai probabil, se vor aprecia doar marginal fata de 2010, arata o analiza a wall-street.ro.

Relansarea economica este cel mai important eveniment asteptat in Romania de catre populatie, companii, banci si investitori straini. Acestia din urma vor sa vada rezultatele unui program de restructurare de doi ani cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.

Analistii, bancherii, guvernantii si toti actorii din piata financiara asteapta, cu nerabdare, sa vada datele privind evolutia economiei din primele trei luni din 2011. Datele pe care le va prezenta Institutul National de Statistica pe 13 mai vor arata daca economia a ramas in declin sau am reusit sa iesim din recesiunea in care am intrat in ultimul trimestru din 2008.

Economia va creste cu cel mult 1,5% in 2011


Economia Romaniei va arata primele semne de revenire in 2011, dar cresterea o sa fie mai mult simbolica, intrucat mediul de afaceri o sa ramana dificil, iar consumul nu va indica semne de revenire, potrivit scenariilor prezentate de economistii consultati de wall-street.ro.

Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen, estimeaza un avans de 1,5% din PIB pentru acest an, prognoza sa fiind printre cele mai optimiste. Analistul economic Lucian Isar considera ca economia Romaniei va inregistra in 2011 o evolutie in intervalul -0,5% si +0,5% din PIB.

Economia va stagna in 2010, considera Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA). El sustine ca orice evolutie a economiei situata intre -1% si +1% din PIB reprezinta, de fapt, stagnare, fiind prea mica pentru a arata un trend.

Dupa un avans de 7,3% din PIB in 2008, economia Romaniei s-a prabusit cu 7,1% in 2009, desi initial s-a spus ca nu o sa fim afectati de criza, iar in 2010 declinul economic s-a redus la 1,3% din PIB.

Lupta cu inflatia, cea mai mare batalie pentru BNR


In ceea ce priveste evolutia inflatiei, Liviu Voinea observa ca se poarta o lupta pentru reducerea acesteia. "Lupta cu inflatia se face prin cursul de schimb in prezent, ceea ce poate fi partial util, dar costurile asupra exporturilor sunt considerabile", subliniaza seful GEA.

Raiffeisen Bank prognozeaza o rata a inflatiei de 4,5% la finalul lui 2011, insa Ionut Dumitru subliniaza ca aceasta este destul de optimista tinand cont de presiunile inflationiste actuale.

"Cred ca economia va da primele semen de revenire timida in acest an in conditiile in care inflatia va ramane probabil ridicata. Merita remarcat faptul ca presiunile inflationiste nu vor fi induse de consum, ci de ajustari de preturi la energie si combustibili", afirma Radu Craciun, directorul de investitii al Eureko Pensii.

Lucian Isar este de parere ca, daca pana in acest an exista posibilitatea ca tintele de inflatie propuse de BNR sa fie atinse, cele propuse incepand cu 2011 sunt nerealiste. BNR a stabilit tinta de inflatie pentru 2011 si 2012 la 3%, intervalul de variatie fiind de plus/minus 1 punct procentual. Proiectia BNR arata ca inflatia se va plasa la 3,6% la finalul acestui an, dar acest scenariu pare putin probabil in conditiile in care inflatia anuala era de 7,6% in februarie.

"Incercarea realizarii acestor tinte a accentuat recesiunea in Romania, a intensificat efectele criziei si a prelungit iesirea din criza. Acesta este pretul platit pentru o tinta de inflatie prea ambitioasa", a explicat Isar.

Investitiile au potential de crestere in 2011, insa marginal


Investitiile straine directe din prima luna a acestui an au totalizat 240 de milioane de euro, de opt ori mai mari comparativ cu valoarea de 31 de milioane de euro din prima luna a anului trecut. Semnalul este pozitiv, iar estimarile pentru anul acesta indica o revenire a investitiilor straine.

Lucian Isar considera, insa, ca investitiile o sa se plaseze in 2011 marginal peste nivelul celor de anul trecut, cand au totalizat 2,6 miliarde de euro. El afirma ca "demersurile economice neconstructive ale programului de stabilizare adoptat de autoritatile romane pentru a contracara recesiunea si criza lasa sectorul investitiilor straine pe seama hazardului".

Somajul, un indicator irelevant


Rata somajului reprezinta un indicator irelevant pentru reliefarea situatiei economice reale din Romania, considera analistii, explicand ca metodologia pe baza careia este calculat somajul nu este adecvata. Rata somajului la nivel national a fost in februarie de 6,58%, in scadere fata de nivelul de 6,74% din ianuarie 2011.

"Revenirea consumului va intarzia, fiind mai pregnanta de abia incepand cu 2012 din cauza politicii salariale prudente a firmelor si a aversiunii fata de credit. Cererea de forta de munca va fi in crestere, ceea ce va duce la scaderea somajului", explica Radu Craciun.

Rata ocuparii este mai relevanta pentru economie, in opinia lui Voinea, care considera inca ca aceasta se afla la un minim istoric si nu este probabil sa isi revina curand.

Deficitul de cont curent, creste pe masura ce economia isi revine

Deficitul de cont curent va evolua in 2011 in acelasi sens cu economia, in conditiile in care modelul de dezvoltare al Romaniei s-a bazat pe consum si nu vom putea scapa curand de acest tipar. "Reluarea cresterii economice va duce la o crestere a deficitului extern", subliniaza directorul de investitii al Eureko Pensii.

Contul curent al balantei de plati a inregistrat in luna ianuarie un deficit de 15 milioane de euro, in scadere cu 86,5% fata de aceeasi luna a anului trecut, ca urmare a "transformarii" deficitului balantei comerciale in excedent.

Vedeti pe homepage-ul
Wall-Street.ro un cronometru care arata cat timp a mai ramas pana cand veti afla daca Romania iese din recesiune.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri