"In nicio lucrare nu au fost evidentiate probleme de siguranta la cultivarele OMG comercializate", a spus profesorul francez Marcel Kuntz de la Universitatea Joseph Fourier din Grenoble, vorbind despre o compilatie bazata pe rezultatele publicate in 44 de lucrari de specialitate recente, informeaza Mediafax.

De profesie biolog, Kuntz este, de asemenea, director de cercetare la Centre National de la Recherche Scientifique (Centrul National de Cercetare Stiintifica) din Franta si a publicat mai multe studii si articole pe tema organismelor modificate genetic.

El a adaugat ca in urma mai multor studii, rezultatele niciunuia dintre acestea nu au evidentiat efecte potential daunatoare asupra sanatatii asociate consumului furajelor modificate genetic.

Doru Pamfil, rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, a aratat ca la nivel mondial sunt cultivate cu plante biotehnologice aproape 150 de milioane de hectare, mentionand ca 59 de tari accepta 30 produse modificate genetic.

El a mai spus ca organismele modificate genetic (OMG) au adus in perioada 1996-2010 sporuri de productie de 65 miliarde de dolari si au redus emisiile de dioxid de carbon cu echivalentul consumului a 8 milioane de masini.

De asemenea, Academia de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS) s-a pronuntat cu privire la plantele modificate genetic, iar concluzia a fost ca acestea nu prezinta riscuri pentru sanatatea oamenilor si pot fi promovate in continuare.

Citeste si:

"Nu exista nicio data ca plantele modificate genetic ar avea efecte negative", a spus a declarat Gheorghe Sin, presedintele institutiei.

El a adaugat ca doua treimi din alimentele de pe piata americana contin ingrediente provenite din plante modificate genetic.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, unul dintre sustinatorii biotehnologiei, a spus, la randul sau ca Romania face demersuri la Uniunea Europeana pentru a putea cultiva si exporta, din 2012, soia modificata genetic.

Potrivit ministrului, Romania consuma anual 500.000 de tone de soia, iar capacitatea de productie este de 2 milioane de tone. Diferenta de 1,5 milioane de tone ar putea fi destinata exportului.

El a precizat ca Romania ar putea exporta soia in toata lumea, cu exceptia SUA si Brazilia, tari renumite ca mari producatoare in domeniu.

Conform legislatiei UE in domeniu, autorizarea cultivarii plantelor modificate genetic si autorizarea importurilor de OMG din tari terte se realizeaza la nivel comunitar, in procedura de vot fiind implicate toate cele 27 de state membre ale UE.