Productia industriala si-a continuat cresterea

Productia industriala s-a majorat in februarie cu peste 12% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, sustinuta de cresterea tuturor sectoarelor industriale, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Astfel, in februarie 2011, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, productia industriala a crescut cu 12,6% ca serie bruta si cu 12,7% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, se arata intr-un comunicat al INS, citat de Mediafax.

Evolutia a fost sustinuta de cresterea tuturor sectoarelor industriale. Astfel, industria prelucratoare a urcat cu 14,9% ca serie bruta si cu 15,1% ca serie ajustata, industria extractiva cu 3% ca serie bruta si cu 1,5% ca serie ajustata, iar productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat s-a majorat cu 3% ca serie bruta si cu 3,2% ca serie ajustata.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri la toate categoriile de bunuri, respectiv in industria bunurilor intermediare (22,8% ca serie bruta si 20% ca serie ajustata), in industria bunurilor de folosinta indelungata (18,5% ca serie bruta si 18,8% ca serie ajustata), in industria bunurilor de capital (14,6% ca serie bruta si 14% ca serie ajustata), in industria bunurilor de uz curent (5,1% ca serie bruta si 4,9% ca serie ajustata) si in industria energetica (1,5% ca serie bruta si 1,4% ca serie ajustata).

Comparativ cu luna anterioara, productia industriala a crescut in februarie cu 5,1% ca serie bruta si cu 0,3% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.

Ca serie bruta industria prelucratoare a urcat cu 7,6%, industria extractiva a ramas la acelasi nivel, iar productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 7,4%. Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de folosinta indelungata (+11,2%), industria bunurilor intermediare (+10,9%), industria bunurilor de capital (+7,4%) si industria bunurilor de uz curent (+5,4%). Industria energetica a coborat cu 7,9%.

Ca serie ajustata, industria extractiva a urcat cu 3,2% si industria prelucratoare cu 0,3%, in timp ce productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat s-a diminuat cu 0,9%. Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+1,4%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,9%), industria bunurilor intermediare (+0,5%) si industria bunurilor de uz curent (+0,1%). Industria energetica a scazut cu 1,5%.

In perioada ianuarie-februarie 2011, comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, productia industriala a fost cu 12,2% mai mare ca serie bruta si cu 11,5% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri