Guvernul va aviza in perioada imediata noi concedieri in sectorul minier, energetic si de aparare, dar va reintroduce plata venitului lunar de completare pentru angajatii disponibilizati, ajutor financiar care va fi sistat daca beneficiarul refuza alt loc de munca pe motiv ca salariul este prea mic.
Anul trecut, prin Legea de reducere a cheltuielilor bugetare, Guvernul a decis ca persoanele disponibilizate din companiile de stat sa nu mai beneficieze de un venit lunar de completare.
Pentru acest an insa, Guvernul a decis sa reintroduca, prin ordonanta de urgenta, venitul lunar de completare pentru angajatii concediati, in incercarea de a evita "convulsii sociale" de durata urmare a disponibilizarilor, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.

Actul normativ justifica reintroducerea venitului lunar de completare prin incercarea de a atenua impactul concedierilor si a evita riscul "escaladarii infractionalitatii si a unor convulsii sociale de durata", pe fondul situatiei precare economico-sociale a comunitatilor locale.

Prin aceasta ordonanta de urgenta se va reveni la sistemul anterior, conform caruia venitul lunar de completare este stabilit odata cu indemnizatia de somaj si este egal cu diferenta fata de salariul individual mediu net pe ultimele trei luni inainte de concediere, pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care a fost efectuata concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica, si nivelul indemnizatiei de somaj.

Durata de acordare a venitului minim de completare va fi de asemenea similara cu cea valabila pana anul trecut, inainte de anularea ajutorului, respectiv de 20 luni pentru persoanele care au o vechime in munca de pana la 15 ani, 22 luni pentru salariatii cu o vechime cuprinsa intre 15 si 25 de ani si 24 luni pentru o vechime in munca de peste 25 de ani.

Plata venitului lunar de completare va fi insa sistata daca persoana concediata refuza un loc de munca pe motiv ca salariul este egal sau mai mic cu acest venit sau daca nu participa la programe de reconversie profesionala.

Refuzul locului de munca va fi acceptat doar daca se bazeaza pe motive de sanatate dovedite prin certificat medical, confirmat de comisiile de expertiza medicala si prezentat in maximum 30 zile de la aparitia problemei de sanatate.

In nota de fundamentare se arata ca ordonanta urmareste diminuarea consecintelor restructurarii din domeniul minier, energetic si industria de aparare, dar modifica OU 116/2006 care reglementeaza protectia sociala pentru toate persoanele disponibilizate prin concedieri colective din companiile de stat si regiile autonome subordonate administratiei publice locale.

Reintroducerea venitului lunar de completare este justificata de altfel, in preambulul ordonantei, prin necesitatea protectiei persoanelor concediate urmare a continuarii procesului de restructurare si reorganizare a unor companii de stat si regii autonome locale prin masuri imediate de redresare economico-financiara care sa conduca la eliminarea pierderilor si la eficientizarea pe termen lung a activitatii acestora.

"In vederea diminuarii consecintelor restructurarii si reorganizarii unor societati nationale, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat din domeniul minier, energetic si industria de aparare, persoanele disponiblizate prin concedieri colective in conditiile acestei ordonante beneficiaza de venit lunar de completare. Actul normativ are un important impact social de atenuare si diminuare a consecintelor restructurarii si reorganizarii activitatii din domeniul minier, energetic asupra persoanelor care isi pierd locul de munca si care se realizeaza prin asigurarea in continuare a unor venituri care sa permita persoanelor disponibilizate, pana la regasirea unei utilitati in viata economico-sociala, sa faca fata costurilor de subzistenta si plata a taxelor, a impozitelor si a serviciilor urbane", argumenteaza Guvernul in document.

Nota de fundamentare releva si ca venitul de completare ar urma sa fie acordat pentru toti angajatii din domeniul minier care urmeaza sa fie concediati in intervalul 2011-2018, cu o crestere a cheltuielilor bugetului de somaj cu 84,6 milioane lei in 2011, cu 102,2 milioane lei in 2012, cu 63,6 milioane lei in 2013, cu 43,5 milioane lei in 2014, cu 30,8 milioane lei in 2015, cu 18,8 milioane lei in 2016, cu 8 milioane lei in 2017 si cu 6,8 milioane lei in 2018.

Surse oficiale sustin ca din sectorul minier ar urma in acest an sa fie disponibilizati "cateva sute" de salariati, posibil peste 500 persoane.

Presedintele Federatiei Nationale Mine Energie, Marin Condescu, a declarat insa, la sfarsitul anului trecut, ca un numar de 4.290 angajati dintr-un total de aproape 19.000 salariati de la unitatile miniere si energetice din Oltenia ar urma sa fie concediati de la 1 martie 2011, conform propunerilor formulate de administratie.

La inceputul lunii februarie, ministrul Economiei declara ca a discutat cu delegatia FMI un program de restructurare a CNH si s-a convenit ca patru din cele sapte mine sa ramana viabile, iar trei sa intre in proces de inchidere pana in 2018, cu subventie de la bugetul de stat.

La randul sau, seful misiunii de evaluare, Jeffrey Franks, afirma ca FMI doreste ca minele viabile sa fie separate de cele neproductive, iar pierderile acestora sa fie minimizate, ceea ce ar putea presupune inchiderea unor unitati inainte de 2018, termenul limita acceptat de Comisia Europeana.

Lideri sindicali declarau, in 7 februarie, dupa intalnirea cu delegatia Fondului Monetar International, ca Valea Jiului poate exploda in cateva zile din cauza imposibilitatii platii salariilor, fiind posibila o noua mineriada in cazul in care Guvernul nu intervine urgent.

Ei spuneau atunci ca au cerut atat Fondului, cat si Bancii Mondiale sa solicite Guvernului sa intervina urgent in aceste sectoare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri