Rata anuala a inflatiei a depasit nivelul de 8% in martie, plasandu-se la nivelul de 8,01%, peste asteptarile analistilor. Preturile la bunurile de consum s-au scumpit, in medie, cu 0,6% in martie 2011 comparativ cu luna precedenta, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica.

Analistii estimau ca preturile au inregistrat, cel mai probabil, o crestere de 0,5% in luna martie si ca rata lunara a inflatiei a urcat in martie pana la 7,8%, fata de 7,6% cat a fost in februarie.

In realitate, avansul preturilor a fost mai mare, de 0,6% la nivelul lunii martie, iar rata anuala a inflatiei a urcat la 8,1%.

Preturile marfurilor alimentare au crescut cel mai mult in luna martie, cu 1,17%, in timp ce avansul preturilor marfurilor nealimentare a fost de doar 0,51%, iar serviciile s-au ieftinit cu 0,34%.

O scadere a inflatiei in acest an pana la 3,6%, cat este prognoza BNR, este imposibila, iar acest fapt a fost subliniat chiar de catre Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. Inflatia medie anuala se va situa la aproximativ 6-7% in 2011, sustine Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, care crede ca BNR va modifica prognoza de inflatie.

O prognoza realista de inflatie pentru finalul anului 2011 este undeva intre 5% si 5,5%, cnsidera Ionut Dumitru.

Lupta cu inflatia va reprezenta principala sarcina a BNR in acest an, in contextual in care presiunile inflationiste s-au accentuat.

Inflatia va fi o provocare in ciuda unui efect de baza pozitiv. Temperarea presiunilor inflationiste din zona preturilor alimentelor si preturilor energiei, va necesita eforturi suplimentare. In mod probabil inflatia va fi in afara intervalului tinta”, explica, intr-un interviu acordat wall-street.ro, Florian Libocor, economistul sef al BRD.

Prognoza actuala a BNR pentru finalul anului acesta indica o inflatie de 3,6%, dar BNR va prezenta o noua prognoza in urmatorul raport pe inflatie, care va fi aprobat in sedinta de politica monetara din data de 3 mai 2011.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Daianu, despre cresterea pensiilor: Nu exista un simt al proportiilor