Inflatia anuala a sarit de 8% in martie, dupa ce preturile la alimente au continuat sa creasca, in special cele la legume si fructe. Asteptarile analistilor nu sunt tocmai pozitive si indica o inflatie in crestere pana la jumatatea lui 2011.
Rata anuala a inflatiei a depasit nivelul de 8% in martie, plasandu-se la nivelul de 8,01%, peste asteptarile analistilor. Preturile la bunurile de consum s-au scumpit, in medie, cu 0,6% in martie 2011 comparativ cu luna precedenta, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica.

Preturile marfurilor alimentare au crescut cel mai mult in luna martie, cu 1,17%, in timp ce avansul preturilor marfurilor nealimentare a fost de doar 0,51%, iar serviciile s-au ieftinit cu 0,34%.

"Presiunile inflationiste vin, in special din partea alimentelor, mai exact din partea legumelor si fructelor. Cresterea preturilor la legume si fructe se va termina, la un moment dat, dar este greu de spun in ce luna. Insa, ne putem astepta in continuare la cresterea ratei anuale de inflatie pana in luna iunie", a explicat, pentru wall-street.ro, Nicolaie Chidesciuc (foto), economistul sef al ING Bank Romania.

Alimentele care s-au scumpit cel mai mult in martie fata de luna precedenta au fost cartofii (+6,59%),zaharul (+6,05%) si fructele (+5,26%).

Prognoza ING indica o inflatie anuala de 8,4% in iunie si o rata de 5,7% la finalul anului 2011, insa Chidesciuc subliniaza ca exista riscuri chiar si pentru aceasta prognoza. Inflatia ar putea creste chiar si mai mult daca evolutia preturilor la legume si fructe nu se tempereaza. Supimentar, eliminarea subventiei la energie termica si scumpirea biletelor de transport in comun pot conduce la cresterea inflatiei.

Inflatia ridicata va intarzia revenirea consumului privat si, prin urmare, va conduce la o crestere economica mai slaba in 2011, in conditiile in care consumul are o pondere importanta in PIB.

O scadere a inflatiei in acest an pana la 3,6%, cat este prognoza BNR, este imposibila, iar acest fapt a fost subliniat chiar de catre Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. Lupta cu inflatia va reprezenta principala sarcina a BNR in acest an, in contextual in care presiunile inflationiste s-au accentuat.

"Credem in continuare ca tinta de inflatie de anul acesta (de 3% cu un interval de variatie de plus/minus 1p.p) va fi ratata cu o eroare substantiala", sustin analistii ING.

Prognoza actuala a BNR pentru finalul anului acesta indica o inflatie de 3,6%, dar banca centrala va prezenta o noua prognoza in urmatorul raport pe inflatie, care va fi aprobat in sedinta de politica monetara din data de 3 mai 2011. "Prognoza de inflatie ar putea fi revizuita in urcare pana la 4,5% - 5% pentru finalul anului", considera economistul sef al ING Bank Romania.

"Anticipam o rata anuala a inflatiei ridicata in prima jumatate a lui 2011, de peste 8%, cu o reducere in a doua jumatate a anului, pe fondul efectului de baza din 2010 cand a fost majorata cota TVA cu 5 puncte procentuale, la 24%", explica Florentina Cozmanca, economist in cadrul RBS Romania. Prognoza RBS indica o inflatie de aproximativ 4,7% la finalul anului.

Pentru finele anului 2011, estimarea membrilor Asociatiei Analistilor Financiar Bancari din Romania (AAFBR) plaseaza rata anuala a inflatiei la 4,8% (estimarile analistilor variaza intre 4,4% si 5,7%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri