Anul 2006 a inceput bine. S-au anuntat cateva achizitii importante in mai putin de doua saptamani. Grosul insa abia acum urmeaza. Capital face o trecere in revista a posibilelor tinte pentru achizitii in acest an. Altex, Ultra Pro, Softwin si chiar Rompetrol sunt doar cateva din numele de pe lista.

In toamna, la petrecerea de la hotelul Hilton din Capitala, prilejuita de finalizarea achizitiei Astral Telecom de catre americanii de la UPC, un angajat din middle-managementul companiei preluate isi amintea: Cu exact un an in urma, voi, ziaristii, insistati ca Astral se vinde. Iar Aurel Costea, directorul nostru general, v-a raspuns hotarat Astral nu e de vanzare!. si noi l-am crezut...

Tranzactia, cu o valoare totala de circa 420 de milioane de dolari, a fost anticipata de piata cu trei ani inainte. Dar in jurul ei s-a incercat pastrarea secretului. In general, sunt anumite indicii privind momentul in care o afacere se coace destul pentru a putea intra in atentia unui investitor. Daca se vinde sau nu, depinde de cum a fost gandita afacerea de la inceput si, mai rar, de conditiile pietei care pot activa zicala potrivit careia, pana la urma, totul poate fi cumparat, depinde doar de pret. Poti sa construiesti o afacere cu gandul sa o vinzi sau poti sa profiti de o conjunctura favorabila si de o oferta avantajoasa pentru a iesi din afacere sau pentru a atrage resurse pe care nu le obtii de unul singur. Dupa ce anul trecut a detinut recordul absolut la achizitii si fuziuni de pe piata romaneasca, cate mirese vor merge la altar in 2006? Analistii pietei spun ca anul acesta va depasi, daca nu ca valoare, cel putin ca numar, cele o suta de tranzactii incheiate anul trecut.

Potrivit datelor Agentiei Romane pentru Investitii Straine, anul acesta se asteapta sa intre in tara circa 6 - 6,2 miliarde de euro. Pe langa cele 2,2 miliarde care vor veni din privatizarea BCR, credem ca circa trei miliarde vor fi investitii de tip greenfield, sustine Anamaria Cristina, presedintele ARIS. Prin urmare, cel putin un miliard ar urma sa intre de pe urma achizitiilor facute de companiile straine. Vin greii tehnologiei informatiei

Ma astept in acest an la tranzactii in domeniul retailului si, in general, in orice domeniu care foloseste o retea de distributie, crede Markus Piuk, avocat coordonator la Schoenherr si Asociatii, casa de avocatura austriaca specializata in fuziuni si achizitii. Daca acum cativa ani singura oportunitate pentru o afacere de retail era o investitie greenfield, astazi locatiile de varf in orasele importante au fost deja vandute sau concesionate, mai spune el.

O alta varianta ar fi ca reprezentantii unor firme straine active in Romania, care nu au reusit sa-si dezvolte afacerea cum si-au planificat initial, sa paraseasca Romania, vanzand afacerea existenta. Dar si cei a caror afacere a mers foarte bine ar putea sa vanda. E vorba de fondurile ale caror plasamente au ajuns la maturitate si trebuie sa returneze capitalul investitorilor. La fel, unele afaceri au ajuns la maturitate si ar putea intra in vizorul unor investitori strategici carora le este mult mai usor sa intre pe piata prin achizitia unui jucator local, decat sa investeasca de la zero. La fel, societatile mari romanesti care au fost privatizate in trecut ar putea sa se focalizeze mai mult pe activitatea lor de baza. De exemplu, in cazul BCR, Erste ar putea sa vanda BCR Asigurari, dat fiind ca grupul austriac nu este activ direct in domeniul asigurarilor, apreciaza Piuk.

Un alt domeniu care va fi, poate, cel mai vizat de investitori anul acesta, pentru ca are si cel mai bun ritm de crestere, este cel al tehnologiei informatiei si comunicatiile. Unul dintre numele vehiculate - Softwin. Compania de IT, infiintata acum 15 ani, este deja vizata de investitorii care bat la usa cu propuneri. Surse din piata afirma ca anul acesta este unul hotarator pentru Softwin, cel putin o parte din companie urmand sa fie vanduta. Numai ca Talpes, care nu exclude posibilitatea unui parteneriat in anumite directii de dezvoltare, spune ca afacerea sa de familie nu a fost gandita pentru a fi vanduta. Nu avem in acest moment o strategie de exit. Suntem un grup, nu o singura companie, iar in unele zone in care nu ne vom descurca singuri vom cauta parteneri in 2006 sau 2007, pentru ca vom lansa un produs nou. Talpes crede ca in urmatorii doi ani vor veni actori mari pe aceasta piata, companii de nivel regional, daca nu international. Este vorba, printre altele, de integratori care vor face achizitii, precum EDS, liderul mondial din domeniu. Dar ei vor veni in momentul in care vor semna un contract mare cu o companie puternica din sectorul public sau privat, apreciaza seful de la Softwin.

Fuziune? Achizitie? Listare?

Si vanzarea unei parti din grupul Altex s-ar putea petrece in acest an. In cazul acestei companii, Dan Ostahie mai cauta un asociat. De cativa ani vorbeste de o eventuala vanzare a circa 30% din afacere si de doua fonduri de investitii cu care se afla in negocieri. Nu excludem nici varianta atragerii unui investitor strategic, spune Ostahie. Care ar putea fi acesta? Surse din piata spun ca o eventuala fuziune Altex - Ultra Pro Computers, dupa modelul Flamingo - Flanco, ar fi pe masa negocierilor. Nu confirm, nici nu infirm o astfel de fuziune cu Ultra Pro. In orice caz, anul acesta se va intampla in mod sigur o modificare in structura actionariatului companiei, a declarat pentru Capital Dan Ostahie. In schimb, Alina Fughina, directorul general si unul dintre actionarii principali ai grupului K Tech - Ultra Pro, neaga o eventuala fuziune cu Altex. Insa chiar compania sotilor Fughina ar putea sa vanda sau sa caute o formula prin care sa atraga capital pentru extindere. Una dintre posibilele variante ar fi listarea la bursa, dar suntem in discutii si cu fonduri de investitii. Nu am facut insa nici un pas in nici una din aceste directii, spune Alina Fughina, care sustine ca firma pe care o conduce este stabila, profitabila si nu ar avea motive sa se grabeasca cu vanzarea.

Cu toate acestea, unii analisti si oameni de afaceri cred ca modelul retailului strict specializat pe IT apune. Pe piata europeana s-au impus doua modele: cel german, al retailului de IT si electronice in acelasi magazin, si modelul francez si englezesc, al vanzarii produselor IT impreuna cu cartea si produsele multimedia, crede Talpes de la Softwin. Totusi, chiar daca primul vizat ar fi Altex, sunt unele voci care spun ca momentul vanzarii companiei nu va fi in acest an. Altex va face acest pas probabil in 2007 sau 2008, anul acesta fiind unul al restructurarii companiei, apreciaza Florian Nitu, avocat partener la Popovici si Asociatii.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=22677&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri