[Update] Specialistii Institutului National pentru Sanatate Publica au anuntat Ministerul Sanatatii (MS) ca nu exista un pericol pentru sanatatea populatiei datotat expunerii la Iod 131.

"Specialistii in sanatatea publica au ajuns la concluzia ca: valorile descoperite, de 5,2 Bq/l, sunt cu mult mai mici fata de valorile admise. Pentru Iod 131, concentratiile maxim admise in laptele de consum pentru populatie sunt de 300 Bq/l pentru adulti si de 100 Bq/l pentru copii si sugari", se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de MS.

Reteaua de Laboratoare de Igiena a Radiatiilor Ionizante, care apartine de directiile de sanatate publica judetene si care monitorizeaza radioactivitatea apei potabile si a alimentului, nu a sesizat, pana in prezent, depasiri ale concentratiilor maxim admise de Iod 131.

Citeste si:

Institutul de Fizica Nucleara monitorizeaza nivelul radiatiilor in Romania inca din 12 martie, cand a avut loc prima explozie la centrala nucleara Fukushima Daiichi din Japonia.

Saptamana trecuta, specialistii institutului au gasit iod radioactiv la statia Mina Slanic, unde institutul are un laborator de cercetare si unde radioactivitatea in mod natural este 0.