Grupul Raiffeisen a revizuit in urcare estimarea privind inflatia in Romania la sfarsitul anului, de la 4,5% la 5,3%, nivel situat peste tinta Bancii Nationale a Romaniei (BNR), dupa ce avansul preturilor a depasit asteptarile analistilor in ultimele luni.
Cresterile preturilor la alimente si combustibili au fost principalii factori care au alimentat inflatia, iar aceste riscuri vor continua sa se materializeze si in perioada urmatoare, se arata intr-o nota a Raiffeisen. Analistii grupului anticipeaza o inflatie anuala de 8,5-8,7% in iunie, urmata de declinul acesteia pana la 5,3% in decembrie, potrivit Mediafax.

BNR tinteste pentru acest an o inflatie de 3%, plus/minus un punct procentual, iar pentru sfarsitul anului estimeaza 3,6%. Fondul Monetar International prognozeaza un avans al preturilor de 4% pentru sfarsitul anului, respectiv de 3% pentru anul urmator.

Potrivit datelor anuntate, luni, de Institutul National de Statistica, inflatia anuala a urcat de la 7,6% in februarie la 8,01% in martie, atingand maximul din august 2008, dupa ce rata lunara s-a situat la 0,6% in principal ca urmare a scumpirii cartofilor, fructelor proaspete, zaharului si combustibililor.

Analistii Raiffeisen se asteapta ca BNR sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul actual de 6,25%, intrucat trebuie sa faca fata ratelor mai mari ale inflatiei si asteptarilor privind accelerarea cresterii preturilor.

Citeste si: Preturile au luat-o razna. Pana cand vor mai creste?
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri