Cresterile preturilor la alimente si combustibili au fost principalii factori care au alimentat inflatia, iar aceste riscuri vor continua sa se materializeze si in perioada urmatoare, se arata intr-o nota a Raiffeisen. Analistii grupului anticipeaza o inflatie anuala de 8,5-8,7% in iunie, urmata de declinul acesteia pana la 5,3% in decembrie, potrivit Mediafax.

BNR tinteste pentru acest an o inflatie de 3%, plus/minus un punct procentual, iar pentru sfarsitul anului estimeaza 3,6%. Fondul Monetar International prognozeaza un avans al preturilor de 4% pentru sfarsitul anului, respectiv de 3% pentru anul urmator.

Potrivit datelor anuntate, luni, de Institutul National de Statistica, inflatia anuala a urcat de la 7,6% in februarie la 8,01% in martie, atingand maximul din august 2008, dupa ce rata lunara s-a situat la 0,6% in principal ca urmare a scumpirii cartofilor, fructelor proaspete, zaharului si combustibililor.

Citeste si:

Analistii Raiffeisen se asteapta ca BNR sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul actual de 6,25%, intrucat trebuie sa faca fata ratelor mai mari ale inflatiei si asteptarilor privind accelerarea cresterii preturilor.

Citeste si: Preturile au luat-o razna. Pana cand vor mai creste?