Deficitul de cont curent a scazut de 17 ori in primele doua luni

Contul curent al balantei de plati a avut in primele doua luni un deficit de 44 milioane euro, de 17 ori mai mic fata de nivelul de 747 milioane euro din aceeasi perioada din 2010, datorita reducerii deficitului balantei comerciale si majorarii excedentului transferurilor curente, potrivit BNR.

Deficitul balantei comerciale s-a redus semnificativ, de la 814 milioane de euro in perioada ianuarie-februarie 2010 la 175 milioane de euro in primele doua luni ale acestui an, informeaza Mediafax.

Totodata, excedentul transferurilor curente a crescut de la 333 milioane de euro in primele doua luni ale anului trecut la 534 milioane de euro, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Serviciile au avut in primele doua luni o contributie negativa de 170 milioane euro, usor peste nivelul de 152 milioane de euro inregistrat in perioada similara din 2010, determinata in principal de sectorul alte servicii (- 82 milioane euro).

Totodata, deficitul balantei veniturilor a crescut de la 266 milioane de euro la 403 milioane de euro.

Deficitul contului curent in perioada ianuarie - februarie a fost finantat integral prin investitii directe ale nerezidentilor in Romania, de 294 milioane euro.

Datoria externa pe termen mediu si lung era la finele lunii februarie de 72,8 miliarde de euro (79,4% din datoria externa), in crestere cu 1,1% comparativ cu sfarsitul anului trecut.

Totodata, datoria externa pe termen scurt insuma la 28 februarie 18,9 miliarde de euro (20,6% din datoria externa), mai mare cu 1,1% fata de finele anului trecut.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri