Romania poate inregistra in primul trimestru al acestui an o crestere economica de 0,5% fata de ultimul trimestru al anului trecut si de 1,3% raportat la perioada similara din 2010, a declarat, miercuri, la Guvern, seful Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu.

"Introducand toate datele date publicitatii de institutiile abilitate in estimare, am facut o reestimare in plus a trimestrului unu: in acest moment, avand in vedere si datele de la buget care confirma evolutia buna, cresterea pe trimestrul unu fata de trimestrul unu 2010 este de 1,3%, ceea ce inseamna fata de trimestrul patru o crestere de 0,5%", a spus Ghizdeanu.

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a declarat, saptamana trecuta, ca Romania nu a iesit inca din recesiune, iar tendinta pozitiva din ultimul trimestru al anului trecut trebuie sa fie confirmata de datele ulteriore, nefiind sigur daca revenirea economica a inceput.

Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea PIB fata de precedentele trei luni cu 0,1%. De atunci, PIB a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresterea de 0,9% in trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% in trimestrul doi al anului trecut si cresterea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut.

La mijlocul lunii februarie, premierul Emil Boc a declarat ca sunt semne ca Romania va iesi oficial din recesiune la sfarsitul lunii martie. Totodata, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat pentru Mediafax ca Romania va iesi din recesiune la finele lunii martie si ca avansul economic va urma o traiectorie ascendenta de la un trimestru la altul, iar populatia va simti ca situatia s-a imbunatatit pana la jumatatea acestui an.

Pentru a iesi tehnic din recesiune, economia unei tari trebuie sa inregistreze cresteri in doua trimestre consecutive. In ultimul trimestru al anului trecut, economia a crescut cu 0,1% fata de cel anterior.

Institutul National de Statistica va prezenta pe 13 mai evolutia Produsului Intern Brut in primul trimestru din acest an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Ministrul Muncii si presedintele CNP neaga suspendarea Pilonului II