Ritmul de crestere a PIB a fost cu mult sub estimarile autoritatilor, de 5,5-5,7%, din cauza vremii nefavorabile, care a impiedicat realizarea unor proiecte de infrastructura, sustine Pogea.

Deficit de cont curent de 9%, bazat pe importul de bunuri de capital

Si tinta deficitului de cont curent, de 7,5-8% din PIB, a fost ratata, ea urmand a se va situa in jurul cifrei de 9%. "Chiar daca deficitul de cont curent a crescut in acest an, vestea buna este ca importul de bunuri de capital a avut cea mai mare rata de crestere, de peste 31%. Daca tot s-a deteriorat balanta comerciala e bine ca importurile au o destinatie investitionala", a declarat Pogea.

Majorarea taxelor de mediu si a redeventelor pe resurse

In acest an nu vor fi majorate taxele si impozitele esentiale, care afecteaza planul de afaceri al intreprinzatorilor, insa ar putea fi majorate alte tipuri de biruri, cum ar fi cel pe mediu, a anuntat Pogea. Vicepremierul a declarat ca ar putea fi marite si redeventele pe resurse minerale, care in prezent sunt destul de mici.

TVA va ramane la valoarea de 19%, impozitul pe venit si cel pe profit la 16%, iar contributiile la asigurari sociale vor fi mai mici cu doua puncte procentuale, a tinut sa precizeze Pogea. Un lucru asupra caruia trebuie reflectat este ca in Bulgaria ponderea veniturilor bugetare in PIB este de peste 34%, in timp ce in Romania este de circa 31%.

"Va trebui sa ne intrebam de ce. Nu avem o buna colectare? Si asta este un raspuns de exemplu, la TVA, Bulgaria are o mai buna colectare si este o chestiune de administrare fiscala. Dar diferenta de 4 procente care este intre Bulgaria si noi se datoreaza altor taxe, altele decat cele de natura fiscala", a afirmat Pogea.

Reducerea investitiilor guvernamentale a micsorat deficitul cu 0,3%

Deficitul bugetar de 0,8%, mai mic de 1%, cat era prevazut in ultima rectificare bugetara pe 2005, are ca principala cauza micsorarea cheltuielilor de capital, a investitiilor publice, cu 9,9% fata de cheltuielile efectuate in 2004.

Cu alte cuvinte, Guvernul a facut o economie de aproximativ 213 milioane euro. Pogea a pus valoarea redusa a cheltuielilor cu investitiile pe seama inundatiilor care au facut imposibile lucrarile la marile proiecte de infrastructura. Ponderea cheltuielilor de capital in PIB cuprinsa in bugetul pe 2005 si in cel pe 2004 a fost de aproximativ 3%.

Daca statul ar fi cheltuit toti banii destinati investitiilor, deficitul bugetului general consolidat ar fi crescut cu aproximativ 3%, ajungand la o valoare de 1,097% din PIB la o crestere economica de 4,5% in acest an.

Datele preliminare arata ca inflatia va fi de 8,6%, depasind intervalul 6,5-8,5% stabilit de BNR. Potrivit lui Pogea, o data cu scaderea ratei inflatiei la o singura cifra, procesul dezinflationist este mult mai greoi. Dintre elementele negative care au influentat procesul dezinflationist, Pogea a mentionat evolutia preturilor administrate (preturile la gaze, la energia electrica), precizand ca in general preturile la servicii au fost ridicate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri