Comisia Europeana va recupera o suma de 74,9 milioane euro alocata Romaniei pentru agricultura si cheltuita in mod incorect, neregulile vizand controalele si furnizarea de informatii inexacte fermierilor, ca parte a unui program prin care autoritatile europene imputa statelor membre in total 530 milioane euro, informeaza Mediafax.
Cele mai mari sume sunt imputate Greciei (260 milioane euro), Spaniei (115 milioane euro) si Romaniei.

Neregulile din Romania vizeaza "puncte slabe ale sistemului LPIS-GIS (de identificare a parcelelor agricole, n.r.) in ceea ce priveste controalele administrative incrucisate, furnizarea de informatii inexacte fermierilor si controalele ineficiente la fata locului in privinta ajutoarelor pe suprafata", potrivit unui comunicat al CE.

Decizia Comisiei are legatura si cu masurile de dezvoltare rurala pe suprafata.

"In cadrul asa-numitei proceduri de verificare si inchidere a conturilor, Comisia Europeana reclama astazi (vineri, n.r.) o suma totala de 530 de milioane de euro reprezentand fonduri din cadrul politicii agricole a UE cheltuite in mod incorect de statele membre. Banii revin la bugetul UE, deoarece nu au fost respectate reglementarile UE sau pentru ca procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzatoare. Statele membre sunt responsabile cu efectuarea platilor si cu controlarea cheltuielilor efectuate in cadrul politicii agricole comune (PAC), iar Comisia are obligatia de a se asigura ca statele membre au utilizat fondurile in mod corect", se precizeaza in comunicatul CE.

Actiunea CE afecteaza Bulgaria, Danemarca, Grecia, Spania, Franta, Italia, Tarile de Jos, Portugalia, Romania si Regatul Unit.

Greciei ii sunt imputate 137,23 milioane euro pentru cheltuieli ineligibile si deficiente majore ale Sistemul de informatii geografice utilizat pentru cultivarea maslinelor si ale controalelor la fata locului, precum si inca 122,38 milioane de euro din cauza controalelor la fata locului insuficiente, precum si din cauza deficientelor sistemului de identificare a parcelelor agricole si a controalelor administrative incrucisate referitoare la ajutoarele pe suprafata.

CE va mai recupera bani de la Spania (115 milioane euro), Regatului Unit (26,95 milioane euro), Bulgaria (24,54 milioane euro), Tarile de Jos (22,69 milioane euro).

Corectia financiara este proportionala cu rata erorilor. Decizia a fost luata in urma unui proces de conciliere intre Comisie si statele membre, pe baza datelor obiective de pe teren si a riscului de utilizare incorecta a fondurilor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri