Perceptia analistilor financiari privind evolutia economiei Romaniei pentru sase luni s-a imbunatatit in aprilie, devenind cea mai buna din Europa Centrala si de Est (ECE), dupa ce in martie Romania se situa pe locul trei in regiune in aceasta privinta, potrivit unui sondaj al institutului ZEW.

Indicele care masoara asteptarile expertilor financiari referitoare la parcursul economiei in urmatoarele sase luni a urcat cu 5,5 puncte, la 50 de puncte, maximul intre statele analizate din ECE.

Romania a urcat pe prima pozitie dupa ce tarile aflate pe primele doua locuri in martie au inregistrat scaderi, respectiv de 12,2 puncte la 40,4 puncte pentru Ungaria si 22,4 puncte la 28,9 puncte in cazul Croatiei. In urma Romaniei s-au situat Ungaria si Slovacia (30,2 puncte), informeaza Mediafax.

Toate statele din regiune analizate de institutul austriac ZEW, in colaborare cu grupul financiar Erste, au perspective pozitive.

Pentru Europa Centrala si de Est, indicele perceptiei analistilor a inregistrat o imbunatatire de 4,8 puncte, la 18,7 puncte.

In functie de perceptia situatiei economice actuale, Romania se afla pe penultima pozitie in regiune, la fel ca in martie, in pofida unei imbunatatiri de 7,6 puncte a indicelui aferent, la -22 puncte. Singura economie cu o situatie mai slaba este Croatia, dupa o inrautatire de 9,3 puncte fata de martie, la -23,7 puncte. A treia economie din regiune evaluata negativ este Ungaria, ocupanta ultimului loc in martie, dar care a consemnat insa o majorare de 17,9 puncte, la -14,6 puncte a indicelui privind situatia actuala.

Pentru Europa Centrala si de Est, indicele situatiei economice curente a urcat cu 20,2 puncte, la 22,5 puncte.

Asteptarile referitoare la evolutia bursei de la Bucuresti s-au imbunatatit in aprilie, indicatorul privind evolutia indicelui BET, care include cele mai lichide zece actiuni de pe bursa, avansand cu 6,6 puncte, la 51,4 puncte. Indicatorul privind perspectivele indicelui NTX, pentru Europa Centrala si de Est, a urca cu 5,4 puncte, la 53,8 puncte. Specialistii financiari au cele mai ridicate asteptari pentru bursa din Polonia, urmata de Romania si Turcia.

Perspectivele evolutiei leului in raport cu euro in urmatoarele sase luni s-au imbunatatit in aprilie, iar indicele claculat de ZEW a urcat cu 1,3 puncte, la 32,5 puncte. Specialistii financiari au asteptari mai ridicate doar pentru zlotul polonez, coroana ceha si kuna croata, respectiv mai slabe pentru lira turceasca si forint.

La sondaj au participat 89 de experti financiari in perioada 28 martie-11 aprilie. Raportul ZEW/Erste include din Europa Centrala si de Est date despre Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia si Turcia.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si