Inlocuirea sistemelor de incalzire centralizate din Romania cu sisteme de cogenerare de inalta eficienta ar putea costa 2,5 miliarde de euro, a declarat, luni, la un forum legat de infrastructura, Dan Gheorghiu, presedinte - director general al Institutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), potrivit Mediafax.
"Efortul ar fi de 2,5 miliarde de euro", a spus reprezentantul ISPE, raspunzand unei intrebari.

El a aratat ca in Romania exista doua directii privind promovarea cogenerarii de inalta eficienta la nivelul industriei, respectiv pentru reconsiderarea sistemelor de incalzire centralizata.

"In Romania trebuie o abordare gospodareasca a fiecarui oras", a explicat Gheorghiu.

Seful ISPE a adaugat ca pentru implementarea acestor sisteme de cogenerare este nevoie ca aspectele politice, legislative, sociale si de finantare sa fie bine definite.

"Cat nu se va pune taxa pe gazele naturale in cazanele mici rurale orice comparatie cu cogenerarea nu are rost. Aceste cazane rurale vor fi instalate, atat timp cat legislatia va permite", a mai spus Gheorghiu.

De asemenea, reprezentantul ISPE a precizat ca in Romania este nevoie de perfectionarea metodei de sprijin si de schimbarea metodologiei actuale de stabilire a tarifelor locale pentru transportul si distributia energiei termice.

Gheorghiu a adaugat ca de la 1 aprilie, in baza acordului cu FMI, subventia la incalzire de la bugetul de stat a fost taiata. Tot din 1 aprilie producatorii de energie in cogenerare primesc bonusuri pentru energia produsa.

"Tot ce a ramas vine de la bugetele locale", a explicat Gheorghiu.

Potrivit sursei citate, cresterea progresiva a pretului la energie termica trebuie sa tina cont de gradul de suportabilitate al populatiei, iar un nivel de 8,5% din venitul mediu anual al consumatorilor este unul rezonabil.

"Cogenerarea de inalta eficienta este atat de sustinuta de Bruxelles incat o sa vina ca un tavalug pentru noi. (...) Tendinta pietei in Romania este de accelerare a implementarii acestor tehnologii noi", a mai spus seful ISPE.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri