"Este o notificare prealabila pentru rezilierea contractului pentru Moara Vlasiei - Ploiesti. Constructorul a parasit santierul si solicita majorarea pretului cu 47%", a declarat luni ministrul Transporturilor, Anca Boagiu (foto).

Ea a adaugat ca, potrivit unei analize a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), in luna august vor fi selectati noi constructori.

Firma UMB Spedition este detinuta de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, firma Pa&Co International este controlata de Costel Casuneanu, iar Euroconstruct Trading '98 de Dan Besciu.

Tronsonul Moara Vlasiei-Ploiesti are o lungime de 42,5 kilometri. Consortiul a castigat licitatia pentru construirea segmentului de autostrada in 2006, iar valoarea initiala a contractului a fost de 702,58 de milioane de lei, fara TVA. Ulterior, in 2009, valoarea lucrarilor a crescut cu 25%, la 883,7 milioane lei, fara TVA, contractul fiind finantat de la bugetul de stat.

Citeste si:

"Antreprenorul nu a mai executat lucrari pe sectorul de drum in cauza de mai bine de 16 luni, demobilizand resursele necesare. Incalcarea prevederilor contractuale prin abandonarea lucrarilor conduce la rezilierea contractului de catre Beneficiar in conformitate cu prevederile contractuale", se arata intr-un comunicat al CNADNR.

Potrivit sursei citate, masura a fost luata avand in vedere intarzierea firmelor mentionate in indeplinirea obligatiilor contractuale privind activitatea de proiectare si executie, slaba mobilizare a echipamentelor in santier, precum si lipsa unui program de lucrari coerent care sa demonstreze capacitatea tehnica si organizatorica de a finaliza lucrarile in termenul prevazut.

"Totodata, desi costurile acestui contract au crescut deja semnificativ, Antreprenorul solicita in continuare majorari de pret pe care CNADNR nu le poate acorda, avand in vedere legislatia in vigoare", se mai arata in comnicat.

CNADNR estimeaza ca, in termen de o luna, va finaliza revizuirea proiectului si pregatirea documentatiei de atribuire pentru lansarea unei noi licitatii.