Datele estimate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) pentru trimestrul intai din 2011 arata o crestere de 0,5% fata de ultimul trimestru din 2010 si de 1,3% fata de primul trimestru din 2010, ceea ce ar insemna tehnic iesirea din recesiune.

Cronometrul wall-street.ro arata cat timp a mai ramas pana cand veti afla daca Romania iese din recesiune.

Industria ramane motorul economiei, marcand un avans de 12,7% in februarie. 2011 a adus pana acum o tendinta de intarire a leului, iar economia zonei euro ar putea fi franata de majorarile de dobanda, astfel incat, pentru o redresare solida, este nevoie ca alte sectoare sa preia conducerea.

“Cresterea cererii de credite in martie pentru a doua luna la rand ar putea fi un semnal ca romanii sunt intr-adevar mai deschisi pentru consum. O parte dintre solicitari ar putea fi legate de refinantarea unor credite in conditii mai bune, insa semnalul ramane unul pozitiv”, a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

Citeste si:

Desi cresterea economica in doua trimestre consecutive defineste tehnic iesirea din recesiune, aceasta nu va avea efecte rapide si puternice pentru cei mai multi dintre romani. Dezghetarea pietei muncii abia a inceput, iar revenirea increderii ia timp, dupa socul adus de criza financiara, se arata in raportul casei de brokeraj.

Pentru o crestere sanatoasa, care sa se reflecte in nivelul de trai pe termen lung, Romania are insa nevoie sa isi imbunatateasca eficienta infrastructurii si aparatului public.

”Incasarile la bugetul de stat au crescut, dar deficitul ramane inca la niveluri ridicate. Romania nu are bani de risipit. Fondurile europene si resursele publice trebuie folosite eficient si inteligent, dar un nou ciclu de crestere nu mai trebuie sa se bazeze pe un consum euforic sustinut de finantare externa. Economia se va imbunatati treptat, insa raman in continuare riscuri privind incetinirea economiei europene si cresterea preturilor materiilor prime. Romanii trebuie sa evite tentatia optimismului excesiv: intrarea intr-o crestere solida mai are inca semne de intrebare”, a precizat Victor Safta.

Economia romaneasca se pregateste pentru perioada post-criza, insa peisajul macro este marcat inca de riscuri si incertitudini. Citeste aici proiectiile economice ale Guvernului pentru perioada 2012-2014.