Romania va inregistra in acest an cea mai lenta crestere economica dintre cele zece state membre ale Uniunii Europene (UE) din Europa de Est, urmata anul urmator de cea mai rapida crestere din regiune, potrivit unui raport al Bancii Mondiale (BM).

Institutia financiara se asteapta la o crestere economica de 1,5% in acest an si de 4,4% anul viitor, anunta Mediafax.

Lituania, cu 4,3%, va avea in acest an cea mai buna evolutie economica, urmata de Slovacia (4,1%) si Polonia (4%). Pe ultimele pozitii, dar inaintea Romaniei, se situeaza Slovenia si Cehia (ambele cu (2,2%), respectiv Bulgaria (2,5%).

Anul urmator, Romania va inregistra cea mai mare crestere din regiune, urmata de Slovacia (4,3%) si Polonia (4,2%).

"Ne asteptam ca Romania sa conduca anul urmator recuperarea intre cele zece state UE, cu un avans estimat la 4,4%", a declarat economistul BM Catalin Pauna.

Slovenia (2,5%) si Cehia (2,7%) vor avea anul urmator cele mai slabe cresteri ale PIB dintre cele zece state analizate.

Pentru regiunea UE10, institutia internationala anticipeaza o crestere de 3,1% in acest an, urmata de un avans de 3,8% anul urmator.

Raportul economic UE10 este publicat de BM de patru ori pe an si monotorizeaza evolutiile macroeconomice si reformele din regiune. UE10 include Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia.

Estimarile economice ale BM pentru Romania coincid cu cele prezentate de Fondul Monetar International si Guvernul de la Bucuresti.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Romania, campioana europeana in securitate cibernetica