Scaderea ratei somajului pare spectaculoasa, insa nu reflecta situatia economica reala din Romania, se arata intr-o analiza a ING Bank, citata de Mediafax.

Rata somajului a scazut in luna martie la 5,92%, de la 6,58% in februarie, potrivit datelor prezentate miercuri de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM). Numarul somerilor s-a redus astfel luna trecuta cu peste 60.000, la putin sub 540.000 de persoane inregistrate.

"Ajustarea este cu atat mai spectaculoasa cu cat estimam ca a beneficiat de un suport minim din partea efectelor sezoniere. Insa, la fel ca in lunile anterioare, credem ca scaderea somajului inregistrat spune o poveste neadevarata despre economia romaneasca", noteaza analistii ING.

Banca aminteste ca rata somajului a scazut timp de 12 luni consecutiv, numarul somerilor coborand in aceeasi perioada cu 225.000. Pe de alta parte, numarul angajatilor din economia romaneasca s-a redus cu 210.000 in primele zece din aceste 12 luni, datele pe februarie si martie nefiind inca disponibile.

Aceasta dinamica divergenta ar putea fi explicata de o crestere in economia gri. Insa, potrivit masurarii somajului conform metodologiei BIM (Biroul International al Muncii - n.r.), acest scenariu nu este valabil, se arata in analiza citata.

Dupa metodologia BIM, rata somajului a urcat la 7,3% in trimestrul al patrulea al anului trecut, de la 6,9% in trimestrul al treilea.

"In consecinta, ne indoim ca accentuarea recenta a trendului descendent in privinta ratei somajului inregistrat este un semn de imbunatatire a activitatii economice", conchid analistii ING.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si