Veniturile incasate la bugetul general consolidat in primele trei luni din 2011 au fost in suma de 41,6 miliarde lei, mai mari cu 10,2% fata de anul precedent, ca urmare a cresterii incasarilor din TVA (+35,9%), accize (+20,4%) si a veniturilor nefiscale (+5,9%). Incasarile la buget din contributii sociale au crescut in primul trimestru din 2011 cu doar 2,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

In sens opus, incasarile din impozitul pe profit au scazut in termeni nominali cu 13,3% fata de perioada similara din 2010, iar incasarile din impozitul pe venit au inregistrat o scadere de 4,5% fata de aceeasi perioada.

Cheltuielile bugetului general consolidat au fost in suma de 46,8 miliarde lei in primul trimestru din 2011, inregistrand o crestere in termeni nominali de doar 1,3% fata de anul precedent. Ministerul Finantelor Publice precizeaza ca aceasta crestere s-a datorat, in mare parte, platilor pentru proiecte cu finantare din fonduri UE care au evoluat de la 0,6 miliarde lei in primele trei luni ale anului precedent la 2,2 miliarde lei perioada actuala.

Citeste si:

Din executia bugetara se observa insa o crestere de 18% la nivelul cheltuielilor cu bunuri si servicii, oficialii MFP punand acest avans de cheltuieli pe seama platilor pentru servicii medicale si medicamente. Si cheltuielile cu dobanzile au crescut in primul trimestru din 2011, cu 34,8%, ca urmare a datoriei contractate pentru finantarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si a celor curente.

Ministerul Finantelor Publice precizeaza ca unele categorii de cheltuieli se mentin sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent, fiind vorba de cheltuielile de personal (in scadere cu 20,6%), subventii (in scadere cu 16,5%) si de cheltuielile cu asistenta sociala (in scadere cu 2,8%).

Cheltuielile pentru investitii (includ cheltuielile de capital si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe) au fost in primele trei luni din 2011 in suma de 6,2 miliarde de lei, reprezentand 1,1% din PIB.