Romania a inregistrat in februarie cea mai ampla scadere a comenzilor noi din industrie dintre statele membre ale Uniunii Europene (UE), de 4,7%, comparativ cu ianuarie, la nivelul UE indicatorul crescand cu 1,2%, arata datele Eurostat, biroul de statistica al UE, scrie Mediafax.

Dintre cele 22 de state pentru care biroul de statistica al Comisiei Europene (CE) a prezentat date, comenzile noi pentru industrie au crescut in februarie, in ritm lunar, in 13 tari, celelalte inregistrand scaderi.

Cele mai mari cresteri sunt observate la Danemarca (16,3%), Ungaria (10,9%) si Portugalia (5,4%). Dupa Romania, pe locul doi in topul scaderilor se plaseaza Lituania (2,7%), urmata de Cehia (2,1%).

In ritm anual, comenzile noi pentru industrie din Romania au crescut cu 24,5%. De altfel, indicatorul a avansat in cazul tuturor statelor pentru care Eurostat a prezentat date. Cele mai ample cresteri au fost inregistrate de Estonia (60,1%), Danemarca (57,9%) si Letonia (56,1%). In schimb, cele mai slabe avansuri se observa la Marea Britanie (7,1%), Spania (10%) si Cehia (12,5%).

In UE, cresterea medie a comenzilor noi pentru industrie a fost de 19,8%.

Eurostat noteaza ca evolutiile lunare ale comenzilor sunt ajustate sezonier, iar datele referitoare la evolutiile anuale sunt prezentate in serie bruta.

Institutul National de Statistica a anuntat la inceputul lunii aprilie ca in februarie comenzile noi din industrie, pe total (piata interna si piata externa), au scazut in termeni nominali fata de luna precedenta cu 16,1%, iar fata de luna corespunzatoare din anul precedent comenzile au crescut cu 24,5%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Romania, cea mai mare scadere a productiei industriale din UE