"Indraznesc sa spun ca cel mai important lucru este ca imediat expertii Eurostat sa vina in Romania sa clarificam neintelegerea, daca exista. Ce va pot spune insa cu certitudine este ca modul de calcul al deficitului a fost stabilit inca din programul anterior cu Fondul, de comun acord Fond si Comisie Europeana, pe de-o parte, si Guvernul Romaniei pe de alta parte, iar deficitul s-a stabilit a fi calculat pe cash, adica diferenta intre ce se incaseaza in bugetul consolidat si ce se cheltuieste. Si de aici au rezultat acele deficite, bani pe care i-am imprumutat. Avem un aranjament cu CE si cu Fondul, pe de-o parte. Daca Eurostat-ul are dubii, este esential sa vina cat mai repede pentru ca a crea dubii cu privire la corecta raportare este in neregula", a spus presedintele, potrivit Mediafax.

El a tinut sa sublinieze ca formularea Eurostat nu este acuzatoare la adresa Romaniei, existand doar "rezerve". "Trebuie sa spun ca formularea Eurostat nu este acuzatoare la acest stadiu. Ei vorbesc de nevoia unor clarificari", a spus presedintele.

Seful statului a adaugat ca daca se va confirma ca cifrele raportate de Bucuresti sunt in acord cu intelegerea dintre FMI, CE si Guvern, Romaniei nu i se poate reprosa nimic.

Presedintele a mai aratat ca "Romania, pentru a fi credibila, trebuie sa fie extrem de deschisa la cooperarea cu expertii Eurostat in stabilirea cifrelor corecte".

Citeste si:

Intrebat daca in opinia sa este posibil sa existe modificari consistente fata de cifra raportata, de 6,4%, seful statului a spus: "Uitati-va la actualul acord pe care Romania il are. Nu mai fac referire la acordul pe care l-am incheiat. Scrie: deficitul acestui an va fi 4,4% pe cash / 5% ESA in modul de calcul al statisticii europene. Deci daca este vorba de o neintelegere in aceasta zona, o putem lamuri pentru ca aranjamentul cu privire la modul de calcul s-a facut cu CE si Fondul. Daca este vorba de altceva, com vedea. Ce va pot garanta este ca autoritatile romane vor fi maxim deschise pentru clarificarea cifrelor pentru ca o eventuala neclarificare pune Romania intr-o situatie foarte dificila".

Seful statului a spus ca a vazut observatii cum ca Romania procedeaza asemenea Greciei. "Nu este cazul. Aici discutam de cateva zecimi la deficit, nu discutam de procente intregi. Nu este cazul sa mergem in asemenea exagerari", a spus presedintele.

Eurostat a anuntat marti ca are rezerve in privinta calitatii datelor raportate de Romania referitoare la deficitului bugetar de anul trecut, calculat dupa standardele ESA95, invocand printre cauze incertitudinea legata de impactul unor companii publice asupra deficitului.