In cadrul anchetei de conjunctura din luna aprilie 2011, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +17%), se arata intr-un sondaj realizat de Institutul National de Statistica (INS), potrivit Mediafax.

In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -2% pe total industrie prelucratoare (-5% la intreprinderile mici, cu 1-49 salariati). In unele activitati se va inregistra insa o scadere accentuata, respectiv in metalurgie (sold conjunctural -25%), fabricarea altor mijloace de transport (sold conjunctural -18%), fabricarea substantelor si a produselor chimice si fabricarea hartiei si a produselor din hartie (solduri conjuncturale -13%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere moderata a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +14%).

Activitatea de constructii va consemna, in urmatoarele trei luni, o majorare a volumului productiei (sold conjunctural +22%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +14%).

Managerii estimeaza un avans usor si al numarului de salariati (sold conjunctural +7%), aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile mari, cu 249 - 500 salariati.

Citeste si:

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, acestea vor urca moderat in aprilie-iunie (sold conjunctural +15%).

Pentru comertul cu amanuntul managerii au estimat in luna aprilie 2011 un avans usor al activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural +15%). Astfel, atat volumul total al vanzarilor de marfuri, cat si volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri vor inregistra cresteri.

La nivelul personalului, angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural +2%). In acelasi timp, preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra majorari in urmatoarea perioada (sold conjunctural +37%).

Conform estimarilor managerilor, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o crestere moderata (sold conjunctural +7%), numarul de salariati va fi relativ stabil (sold conjunctural +2%), iar preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +12%).