Ministrul Agriculturii Valeriu Tabara afirma ca proprietarii de terenuri nu pot fi taxati pentru ca nu le lucreaza si crede ca mai importanta ar fi stimularea arendei, in timp ce ministrul Finantelor Gheorghe Ialomitianu vrea sa ii sanctioneze "cat mai repede" pe cei care nu cultiva pamantul.
"Nu poti obliga pe cineva sa cultive un teren, dar il poti obliga sa il igienizeze. Nu poti mentine un teren acoperit de buruieni si de plante care aduc prejudicii in jurul lor. E o diferenta aici intre ce inseamna taxarea pe nelucrare (...) Dar nu cred ca va mai fi nevoie, pentru ca la aceasta data sunt peste doua milioane de hectare de teren luate in plus in cultura. Noi am coborat ca nivel de necultivare la sub un milion de hectare anul acesta", a spus Tabara, potrivit Mediafax.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat miercuri, dupa sedinta de Guvern, ca vrea ca impozitarea terenurilor agricole nelucrate sa fie aplicata cat mai repede si ca autoritatile au discutii pe acest subiect cu expertii Bancii Mondiale.

"Eu mi-as dori cat mai repede, pentru ca vreau sa-i sanctionam pe cei care nu lucreaza terenul agricol", a afirmat Ialomitianu, intrebat de un jurnalist cand ar trebui aplicata aceasta masura.

Tabara crede, in schimb, ca nu este o prioritate pentru minister nici macar taxarea proprietarilor care nu curata terenurile.

"Legea este facuta si urmeaza sa vedem cand o punem in dezbatere. E posibil sa iasa anul asta, dar trebuie sa vedem mai intai care va fi evolutia terenurilor necuratate", a spus ministrul Agriculturii.

El a adaugat ca intrarea in circuitul agricol a celor doua milioane de hectare de teren nelucrate a fost efectul discutiilor despre eventuala taxare. Alte motive au fost ca agricultura a fost rentabila in 2010 si ca anul trecut statul a pus banii la dispozitia agricultorilor la timp.

"Ma intereseaza insa foarte mult sa promovam o alta lege care stabilizeaza terenurile in sistemul de lucrare - cea a arendei si a stimularii aendei pe termen lung. Va exista si o prima de arendare care ar putea merge de la 25 de euro la 75 de euro pe hectar pe an, in functie de perioada de arendare. Vrem sa legam arendarea de varsta de peste 62 de ani, asa cum a fost si renta viagera", a afirmat Tabara.

Ministrul a mai spus ca sunt circa 2,6 milioane de hectare de teren arabil care se gasesc in proprietatea persoanelor de peste 62 de ani si 1,2 milioane de hectare sunt detinute de agricultori care au peste 70 de ani.

"Am vrea sa atragem de acolo terenurile catre fermierii tineri. Perioada minima de arendare este de 5 ani, dar noi vrem sa stimulam arendarea si pe 49 de ani. Eu as tine mult la aceasta lege, pentru ca ea duce si la concentrarea exploatatiilor agricole", a adaugat Tabara.

Ideea impozitarii terenurilor agricole nelucrate a fost anuntata la inceputul anului trecut de catre fostul ministru al Finantelor Sebastian Vladescu. El a avansat ca termen de aplicare a masurii inceputul anului 2011.

Presedintele Traian Basescu a declarat la finele anului trecut ca sustine introducerea unui impozit pe terenurile nelucrate, care sa fie cel putin la nivelul subventiei de 100 de euro/hectar primita conform regulilor Uniunii Europene.

Suprafata agricola a Romaniei este de 14,7 milioane hectare, din care 9,4 milioane hectare teren arabil.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri