Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat utilizarea Aeroportului Kogalniceanu si a Portului Constanta pentru tranzit catre si dinspre Irak si Afganistan, a declarat presedintele Traian Basescu, conform Mediafax. De asemenea, a fost aprobata amplasarea unui scut antiracheta in judetul Olt, in localitatea Deveselu.
“Astfel, Kogalniceanu si Portul Constanta devin doua infrastructuri strategice si pentru Statele Unite, nu numai pentru Romania. Procesul se va derula in primele doua luni in vederea autorizarii, dupa care va functiona autorizat, fara supraveghere americana, in baza acordului dintre Romania si Statele Unite. De asemenea, temporar, avand in vedere ca una din bazele din Mediterana este intr-un proces de modernizare, pe Kogalniceanu vor putea stationa patru avioane cisterna ale Statelor Unite si patru avioane de transport C17. Acestea sunt doar temporar, problematica legata de tranzit este una pe termen lung”, a explicat Basescu.

Cel de-al doilea subiect discutat in CSAT a fost legat de locatia pentru amplasarea rachetelor din scutul antiracheta american.

Romania a acceptat in februarie anul trecut invitatia Statelor Unite de a fi parte a acestui program de securitate si de atunci s-au desfasurat analize cu privire la locatia optima pentru acest sistem de aparare. Dupa ce au fost analizate mai multe locatii a fost aprobat ca sistemul antiracheta sa fie in fosta baza aeriana de la Deveselu, din judetul Olt.

“Baza aeriana ramane sub comanda romaneasca, iar parte din suprafata bazei va fi utilizata de sistemul antiracheta american. Precizez - comandantul bazei este ofiter roman. Nu este vorba de o baza americana, ci de o baza militara a fortelor aeriene romane, care este partial utilizata si de sistemul antiracheta”, a mai spus presedintele.

Pentru deservirea sistemului antiracheta, la Deveselu vor fi dislocati in medie circa 200 de militari americani, iar cifra maxima care poate fi atinsa ca numar de militari dislocati este de 500.


Sistemul antiracheta american este un sistem defensive de aparare a teritoriului Romaniei si al Statelor Unite, impotriva rachetelor balistice.

“In opinia mea, cu realizarea acestei componente a scutului antiracheta Romania se afla la cel mai inalt nivel de securitate din istoria ei si cred ca, din acest punct de vedere, putem spune ca Romania si-a atins un obiectiv important, acela de a-si garanta securitatea pe termen lung, si nu conjunctural. Mai fac precizarea ca elementele de scut antiracheta nu sunt indreptate impotriva Federatiei Ruse”,

El a adaugat ca Romania ramane la nivelul de alerta precaut, albastru.

Romania, in ultimii ani, a avut o singura data si numai pentru o saptamana cod galben, deci alerta moderata, in timpul Summitului NATO.

“In momentul de fata nu avem niciun element, nu avem nicio informatie concreta care sa justifice ridicarea nivelului de alerta. Imediat ce astfel de informatii vor exista, va asigur ca vom reactiona corespunzator legilor. Va mai atentionez ca nimeni nu se poate juca cu nivelurile de alerta, pentru ca ele costa. Orice ridicare a nivelului de alerta inseamna cheltuieli suplimentare. Romania a raspuns solicitarii unor state de intarire a protectiei unor ambasade. Deja am dat raspuns pozitiv acestor solicitari, dar la nivelul Romaniei se mentine nivelul precaut, deci al doilea ca nivel, dupa verde, care este nivel scazut, urmeaza albastru, deci nivel precaut. Si, ca sa nu existe confuzii, urmatoarele trepte de alerta sunt galben, care inseamna moderat, dupa galben urmeaza portocaliu, care inseamna risc terorist ridicat, si rosu, care inseamna nivel critic. Deci suntem pe al doilea nivel, precaut, culoarea albastra”



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri