
Cel de-al doilea subiect discutat in CSAT a fost legat de locatia pentru amplasarea rachetelor din scutul antiracheta american.
Romania a acceptat in februarie anul trecut invitatia Statelor Unite de a fi parte a acestui program de securitate si de atunci s-au desfasurat analize cu privire la locatia optima pentru acest sistem de aparare. Dupa ce au fost analizate mai multe locatii a fost aprobat ca sistemul antiracheta sa fie in fosta baza aeriana de la Deveselu, din judetul Olt.
“Baza aeriana ramane sub comanda romaneasca, iar parte din suprafata bazei va fi utilizata de sistemul antiracheta american. Precizez - comandantul bazei este ofiter roman. Nu este vorba de o baza americana, ci de o baza militara a fortelor aeriene romane, care este partial utilizata si de sistemul antiracheta”, a mai spus presedintele.
Pentru deservirea sistemului antiracheta, la Deveselu vor fi dislocati in medie circa 200 de militari americani, iar cifra maxima care poate fi atinsa ca numar de militari dislocati este de 500.
Sistemul antiracheta american este un sistem defensive de aparare a teritoriului Romaniei si al Statelor Unite, impotriva rachetelor balistice.
“In opinia mea, cu realizarea acestei componente a scutului antiracheta Romania se afla la cel mai inalt nivel de securitate din istoria ei si cred ca, din acest punct de vedere, putem spune ca Romania si-a atins un obiectiv important, acela de a-si garanta securitatea pe termen lung, si nu conjunctural. Mai fac precizarea ca elementele de scut antiracheta nu sunt indreptate impotriva Federatiei Ruse”,
El a adaugat ca Romania ramane la nivelul de alerta precaut, albastru.
Romania, in ultimii ani, a avut o singura data si numai pentru o saptamana cod galben, deci alerta moderata, in timpul Summitului NATO.
“In momentul de fata nu avem niciun element, nu avem nicio informatie concreta care sa justifice ridicarea nivelului de alerta. Imediat ce astfel de informatii vor exista, va asigur ca vom reactiona corespunzator legilor. Va mai atentionez ca nimeni nu se poate juca cu nivelurile de alerta, pentru ca ele costa. Orice ridicare a nivelului de alerta inseamna cheltuieli suplimentare. Romania a raspuns solicitarii unor state de intarire a protectiei unor ambasade. Deja am dat raspuns pozitiv acestor solicitari, dar la nivelul Romaniei se mentine nivelul precaut, deci al doilea ca nivel, dupa verde, care este nivel scazut, urmeaza albastru, deci nivel precaut. Si, ca sa nu existe confuzii, urmatoarele trepte de alerta sunt galben, care inseamna moderat, dupa galben urmeaza portocaliu, care inseamna risc terorist ridicat, si rosu, care inseamna nivel critic. Deci suntem pe al doilea nivel, precaut, culoarea albastra”
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: